RHD-2 virus bij konijnen

Begin december 2015 kwamen er meldingen van plotselinge sterfte onder konijnen. Het ziekteverloop zorgde al snel voor het vermoeden dat het hier om een uitbraak van VHD (viral hemorrhagic disease) ging. Verder onderzoek toonde aan dat het hier om een nieuwe variant van het virus gaat, namelijk het RHD-2 virus. Deze variant komt sinds 2010 al voor in Frankrijk en Spanje maar heeft zich nu dus over de rest van Europa verspreid. Het in Nederland gebruikte vaccin tegen myxomatose en VHD geeft een goede bescherming tegen de klassieke RHD-1 variant maar beschermt helaas niet tegen de RHD2.

Wat is RHD-2?

RHD is een virus dat behoort tot de zogenaamde calici-virussen. Een zeer besmettelijk virus dat overgebracht wordt door direct- maar ook indirect contact via urine, uitwerpselen, handen, hokken,water, voedsel en kleding. Ook mugjes kunnen eventueel voor verspreiding zorgen. Het virus kan voor ernstige ziekte en sterfte zorgen bij konijnen maar is niet gevaarlijk voor mensen of andere huisdieren.


Symptomen

Zowel bij RHD-1 als bij RHD-2 sterft een konijn vaak acuut zonder symptomen aan shock en inwendige bloedingen. Zien we wel symptomen dan is dit vaak (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen en/of zenuwverschijnselen. Het konijn is suf en stopt met eten.
Bij RHD-2 kan het wat langer duren voor symptomen optreden (3-5 dagen). Het gevolg hiervan is dat het virus langer de tijd heeft om zich te verspreiden. In tegenstelling tot het klassieke RHD-1 virus kan RHD-2 ook zeer jonge konijnen besmetten. Bij RHD-2 kan er ook een wat chronische variant optreden waarbij het konijn over een langere periode algemeen ziek is. Het sterftepercentage ligt wat lager dan bij het klassieke RHD-1 virus.

Behandeling

Op dit moment is er nog geen behandeling voor konijnen die ziek worden door het RHD (1 of 2) virus. De meeste dieren zullen plotseling sterven. Bij de dieren die langer ziek zijn, is alleen ondersteunende therapie mogelijk. Voorkomen van ziekte is dus belangrijk. Probeer besmetting te voorkomen door goed hygiëne, geen contact met andere konijnen, niet voeren van gras of overig groen van plekken waar wilde konijnen komen, opletten met schoenen/kleding als u op een plek geweest bent waar wilde konijnen komen.

Voorkomen/vaccinatie

Vaccinatie tegen RHD-2 is de enige manier om goede bescherming te bieden. Omdat het in Nederland gebruikte vaccin geen bescherming biedt, wordt er momenteel entstof uit het buitenland geïmporteerd. Hopelijk komt er in Nederland op termijn een entstof beschikbaar waarin zowel myxomatose als RHD-1 en RHD-2 opgenomen zijn.

Het nu beschikbare vaccin Cunipravac uit Spanje bevat meerdere doses per potje. De 1e keer moet dit vaccin na 6 weken geboosterd (herhaald) worden. Het beschermt vervolgens een half jaar tegen RHD-2. Voor een goede bescherming is dus elke 6 maanden vaccineren aan te raden.

Tot er een andere vaccinatie beschikbaar is, zal onze praktijk 2 keer per jaar een entspreekuur houden om uw konijn te beschermen tegen RHD-2.