Vaccicheck: voorkom overvaccineren bij uw hond!

Eens in de 3 jaar worden honden bij ons op de praktijk  ingeënt met de grote cocktail. Deze enting bestaat uit:

-          Leptospirose enting

-          DHP enting (Distemper, hepatitis, parvovirus)

-          Kennelhoest neusenting (optioneel)

Deze 3 entingen samen wordt de grote cocktail genoemd.

De leptospirose en kennelhoest neusenting, ook wel de kleine cocktail genoemd, zijn beide entingen die jaarlijks gegeven dienen te worden. Tegen leptospirose en kennelhoest word maximaal een jaar weerstand opgebouwd. Daarom is het bij deze entingen belangrijk ze jaarlijks te herhalen, om de opgebouwde bescherming tegen deze ziekten op peil te houden.

Bij de DHP-enting is dit een ander verhaal. In het dierlijk lichaam spelen de witte bloedcellen een belangrijke rol voor het immuunsysteem. Onder deze witte bloedcellen bevinden zich ook geheugencellen. Als een geheugencel in contact is geweest met de stoffen die zich in de DHP-enting bevinden, kunnen deze gedurende een zeer lange tijd antilichamen aanmaken tegen deze ziekte. Dit zorgt ervoor dat een dier, als deze in contact komt met de echte ziekteverwekker, hier niet ernstig ziek van wordt.

Door de fabrikant is geregistreerd dat de DHP enting minstens 3 jaar actief is in het lichaam. Dit is de reden dat deze enting ook maar eens in de 3 jaar gegeven wordt.

Indien de geheugencellen goed hun werk doen, is het vaak niet nodig om deze enting al naar 3 jaar te herhalen. Honden die van pup af aan goed ingeënt zijn, kunnen vaak voor langer dan 3 jaar weerstand opbouwen. De vaccicheck kan aantonen of er nog voldoende weerstand is.

Hoe werkt de vaccicheck?
Voor het uitvoeren van de vaccicheck is het nodig om bloed af te nemen bij uw huisdier. Dit kan tijdens het consult bij de dierenarts maar ook tijdens de speciale vaccicheck dagen bij de paraveterinair. Het bloed is nodig om te bepalen of uw dier voldoende antistoffen heeft.

Het inzetten en aflezen van de vaccicheck duurt gemiddeld 30 minuten. U kunt op de uitslag wachten.  Tijdens het consult bij de dierenarts wordt uw dier ondertussen nagekeken en wordt vast de kennelhoestenting toegediend. Tijdens de speciale vaccicheck dagen bij de paraveterinair wordt vast bloed afgenomen en de test uitgevoerd. Als u op een later moment dan op consult bij de dierenarts komt, weten we de uitslag al en kunnen we de juiste enting toedienen.

Indien uw hond voldoende antistoffen heeft volgens de test krijgt uw hond alleen nog de enting tegen leptospirose en de kennelhoestenting, want elk jaar is vaccinatie tegen leptospirose en kennelhoest noodzakelijk. Over 3 jaar maakt u een nieuwe afspraak voor de vaccicheck, soms zijn de waarden wat minder hoog en is het verstandig om na 1-2 jaar weer de vaccicheck te herhalen. De tussenliggende twee jaar krijgt uw hond alleen de enting tegen leptospirose en eventueel kennelhoest.  Er zijn honden bekend die na hun 1e levensjaar niet meer ingeënt zijn met de DHP enting en levenslang voldoende afweerstoffen hadden in hun lichaam volgens de test.

Indien uw hond onvoldoende antistoffen heeft volgens de test krijgt uw hond de enting tegen leptospirose en de DHP-enting.  Over 3 jaar kunt u dan opnieuw de vaccicheck uit laten voeren.

Voor welke dieren is de vaccicheck?

  • Uw dier is weer toe aan de “grote Cocktail”.
  • Jonge nog niet geënte puppies: bepalen of de antistoffen uit de moedermelk al dusdanig gedaald zijn en dus met de puppyentingen begonnen moet worden.
  • Jonge puppies na de puppy enting: kijken of de enting aangeslagen is.
  • Alle honden minimaal 4 weken naar de enting waarvan u graag wil weten of ze goed beschermt zijn.

Kosten vaccicheck
De kosten voor de vaccicheck inclusief bloedafname bedraagt €35,-.
U bespaart geen kosten door de vaccicheck uit te voeren, u voorkomt wel dat uw huisdier overbodig wordt ingeënt.

Indien u nog vragen heeft, stel deze gerust.