Abcessen ontstaan vaak naar bijt- of vechtwondjes. Ze worden dan ook vooral bij de kater gezien. Vooral in het voor- en najaar zien we de meeste abcessen langskomen. Rond deze perioden wordt er meer gevochten omdat de vrouwtjes krols worden en de katers daarom meer territoriumdrang hebben. Het aantal gevechten wordt aanzienlijk verminderd door het tijdig laten castreren / steriliseren van de kat (dit kan al vanaf een half jaar).

Kattennagels of tanden geven een diep smal wondje dat eigenlijk meteen weer dicht kleeft. De binnengebrachte bacteriën kunnen in de diepte geen kant op en geven een uitgebreide ontstekingsreactie waarbij veel pus ontstaat. Vaak is dit te merken aan een warme en pijnlijke zwelling. Omdat er ook bacteriën in het bloed komen krijgt de kat vaak koorts en wil niet / slecht eten. Door veelvuldig likken door de kat kan het abces ook openspringen waardoor een wondje zichtbaar wordt en er pus afvloeit. De grote van een abces is afhankelijk van de locatie: op de poten en kop is weinig onderhuidse ruimte en wordt het abces vaak niet erg groot. Ook is het pijnlijker waardoor de kat sneller aan zal geven dat er iets aan de hand is. Abcessen aan bijvoorbeeld de hals of rug kunnen onderhuids uitbreiden tot wel 20 cm.

Een abces dat al open gesprongen is, wordt geschoren en indien mogelijk goed uitgespoeld met een desinfecterende oplossing. Het gaatje moet een aantal dagen open gehouden worden om te voorkomen dat er opnieuw bacteriën opgesloten worden en de holte zich weer vult. Antibiotica en ontstekingsremmers moeten er dan voor zorgen dat de ontsteking tot rust komt en de huid weer mooi kan genezen. Soms is het zo pijnlijk dat het nodig is om scheren en spoelen onder een lichte narcose te doen.

Is het abces nog niet open dan zullen we proberen om het met een sneetje of naaldje open te maken, maar soms is het nodig om het eerst een paar dagen te laten rijpen. In dat geval geven we nog geen antibiotica omdat dit de rijping tegen gaat. We starten dan wel al met een ontstekingsremmer / pijnstiller zodat de kat zich wel snel beter voelt en blijft eten.

Bijtwonden aan de staart zijn soms moeilijker te behandelen. Omdat er vaak erg diep gebeten wordt kan ook het botvlies geïnfecteerd raken. Wordt er dan niet tijdig met een behandeling gestart dan is soms zelfs amputatie nodig om de infectie een halt toe te roepen.

In een enkel geval lijkt een abces in eerste instantie goed te genezen maar ontstaat er daarna toch weer een nieuwe zwelling. In dat geval zullen we het abces opnieuw openen. Soms is het nodig om dan onder narcose het abces op te frissen en soms plaatsten we een drain om er voor te zorgen dat eventueel nieuw gevormde pus de eerste dagen nog goed afgevoerd kan worden.

Na een gevecht met duidelijke wondjes is het dus zinvol om meteen een behandeling in te stellen om deze abcesvorming te voorkomen. Verse wondjes genezen ook sneller en er blijft een kleiner litteken over.
Is er al een abces ontstaan dan voorkom je door een juiste behandeling de aantasting van dieper gelegen weefsels en het ontstaan van een bloedvergiftiging die andere organen aan kan tasten.