Abcessen ontstaan vaak na bijt- of vechtwondjes en worden dan ook vooral bij de kater gezien. Voornamelijk in het voor- en najaar zien we de meeste abcessen langskomen. Rond deze perioden wordt er meer gevochten omdat de poezen krols worden en de katers daarom meer territoriumdrang hebben.
Het aantal gevechten wordt aanzienlijk verminderd door het tijdig laten castreren/ steriliseren van de kat. Dit kan al vanaf een half jaar.

Kattennagels of tanden maken een diep wondje wat door de genezing vaak binnen een dag weer dicht zit. De binnengebrachte bacteriën kunnen in de diepte geen kant op en geven een uitgebreide ontstekingsreactie waarbij veel pus ontstaat. Vaak is dit te merken aan een warme, pijnlijke, zwelling.
Omdat er ook bacteriën in het bloed komen, krijgt de kat vaak koorts en wil niet of slecht eten.
Door veelvuldig likken van de kat kan het abces ook openspringen waardoor een wondje zichtbaar word en er pus afvloeit.
De grootte van een abces is afhankelijk van de locatie: op de poten en kop is weinig onderhuidse ruimte en wordt het abces vaak niet erg groot. Ook is het daar pijnlijker waardoor de kat sneller aan zal geven dat er iets aan de hand is. Abcessen aan bijvoorbeeld de hals of rug kunnen zich onderhuids uitbreiden tot wel 20 cm.

Een abces wat al open is gesprongen, moet goed worden uitgespoeld met een desinfecterende oplossing. Daarna moet de opening een aantal dagen open gehouden worden om te voorkomen dat er opnieuw bacteriën opgesloten worden.
Antibiotica en ontstekingsremmers moeten er voor zorgen dat de ontsteking tot rust komt en de huid weer mooi kan genezen.
Is het abces nog niet open dan zullen we proberen om het met een sneetje open te maken, maar soms is het nodig om het eerst een paar dagen te laten rijpen. In dat geval geven we nog geen antibiotica.
Bijtwonden aan de staart zijn soms moeilijker te behandelen. Omdat er vaak erg diep gebeten wordt kan ook het botvlies geïnfecteerd raken. Wordt er dan niet tijdig met een behandeling gestart door een dierenarts dan is soms zelfs amputatie nodig om de infectie een halt toe te roepen. 

Na een gevecht met duidelijke wondjes is het dus zinvol om meteen een behandeling in te stellen om deze abcesvorming te voorkomen. Verse wondjes genezen ook sneller en er blijft een kleiner litteken over.

Is er al een abces ontstaan dan voorkom je door een juiste behandeling de aantasting van dieper gelegen weefsels en het ontstaan van een bloedvergiftiging die andere organen aan kan tasten.