De allergische hond of kat

Langdurig hevige jeuk is erger dan pijn, wordt wel eens gezegd. Voor uw huisdier geldt dat zeker ook. Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan worden veroorzaakt door vlooien, mijten, auto-immuunziekten en allergieën.
In het volgende verhaal willen we een korte uiteenzetting geven van de meest voorkomende allergieën bij de hond en de kat.  

De meest voorkomende allergieën zijn:

- vlooienallergie

- voedselallergie en

- omgevingsallergie ( atopie )

 

*          Wat is vlooienallergie?

Vlooienallergie kan ontstaan nadat uw huisdier herhaaldelijk is blootgesteld aan vlooienbeten. Vlooienallergische huisdieren zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. Het kan op alle leeftijden voorkomen.

*          Wat zijn de symptomen bij uw huisdier?

We zien bij deze dieren een vrij heftige jeuk met name op de rug. Daarnaast kunnen kale plekken en kleine korstjes uitgebreid verspreid voorkomen. De plekken komen met name voor op het achterste deel van de rug, de binnenzijde van de dijen, de buik, de flanken en de nek.

*          Wat is de therapie?

Naast een verlichting van de symptomen is het belangrijk dat een dier dat allergisch is voor vlooien het hele jaar door worden behandeld met een vlooienmiddel wat voorkomt dat de vlo zal bijten. Informeer hiernaar bij uw dierenarts. 

 

*          Wat is voedselallergie?

Voedselallergie wordt veroorzaakt door een overgevoeligheidsreactie voor bepaalde bestanddelen in het voer. Ook als uw hond of kat al jaren hetzelfde voer krijgt, kan van de ene op de andere dag, een ernstige voedselallergie tot uiting komen. Het stofje waar uw huisdier de allergische reactie op krijgt, is vaak een eiwit. Dit kan van alles zijn van melk, rundvlees, kippenvlees, soja tot paardenvlees. Een voedselallergie komt vaker voor bij jonge dieren.

*          Wat zijn de symptomen bij uw huisdier?

De matige tot heftige jeuk die uw huisdier heeft, is een niet seizoensgebonden jeuk. De jeuk is vaak gelocaliseerd aan de kop, de oorschelpen en de nek.

*          Hoe stellen we de diagnose?

De diagnose kunnen we stellen door gedurende 6 tot 8 weken een "eliminatiedieet" te geven. We kunnen dan kiezen tussen een zelfgemaakt dieet gedurende 6 tot 8 weken met een eiwitbron waar het dier nog niet eerder mee in contact gekomen is, bijvoorbeeld struisvogel of geitenvlees. Ook hebben we voedingen te koop waarin de eiwitten zondanig behandeld zijn dat het lichaam hier geen allergische reactie op zal vertonen. Voor welke voeding  u ook kiest, gedurende 6 tot 8 weken mag uw huisdier alleen maar dat eten en niets anders, dus ook niks van straat of uit de keuken. Bij een zelfgemaakt dieet weten we 100% zeker dat wanneer het dier niet reageert op het dieet hij zeker geen voedselallergie heeft. Bij een commercieel dieet zal 80% van de allergische honden goed reageren op de voeding. Indien hij toch nog jeuk heeft dan kan hij dus toch nog voedselallergie hebben. Er moet dan alsnog een zelfgemaakt dieet worden gevolgd om met zekerheid te kunnen concluderen dat uw huisdier wel of geen voedselallergie heeft.

*          Wat is de therapie?

Als uw huisdier inderdaad blijkt voedselallergie te hebben, dan zal hij zijn hele leven lang hypo-allergeen dieet moeten krijgen. Dat betekent dus nooit tussendoortjes tenzij dit brokken zijn van een hypo-allergeen dieet. Als uw huisdier toch iets niet hypo-allergeens snoept, kan hij gedurende 4 tot 6 weken weer klachten hebben!

 

*          Wat is atopie of omgevingsallergie?

Atopie of omgevingsallergie is een overgevoeligheid voor bepaalde allergenen uit de omgeving. De allergenen kunnen pollen zijn van grassen en bomen van buiten, maar ook huisstofmijten of huidschilfers van mensen of dieren. Het komt vaak voor bij dieren op jonge leeftijd.

*          Wat zijn de symptomen bij uw huisdier?

Bij honden zien we vaak irritatie van de huid rond de ogen, de bek en de onderpoten, wat zich vaak uit in veel bijten aan de tenen. Ook de liezen, de oksels en het halsgebied zijn vaak rood. De huid kan door de jeuk en de continue irritatie verkleuren en sterk verdikken. Bij de kat zien we vaak de hele lichaamshuid geïrriteerd, maar soms kan ook alleen de kop zijn aangedaan. Vaak is de jeuk seizoensgebonden afhankelijk van de allergenen waar uw huisdier op reageert.

*          Hoe stellen we de diagnose?

Deze allergie kan erg lijken op de voorgaande allergieën, maar ook op een mijteninfectie. De dierenarts kan deze diagnose alleen stellen door andere allergieën en huidproblemen uit te sluiten. Daarnaast hebben we wel vermoedens van atopie op basis van ras, leeftijd en lokalisatie van de huidaantasting. Wanneer de andere oorzaken van huidproblemen zijn uitgesloten, gaan we verder om deze allergie aan te tonen. Dit kan door een huidtest te doen of een bloedtest. We kunnen dan kijken op welke allergenen uw huisdier reageert.

*          Wat is de therapie?

Bij atopie hebben we verschillende therapiemogelijkheden. We kunnen de hond desensibiliseren. Door het dier in oplopende concentraties in contact te brengen met het allergeen, kunnen we het immuunsysteem laten wennen aan het allergeen en daarmee de allergische reactie voorkomen. Ook kunnen we medicijnen geven bijvoorbeeld prednison of cyclosporinen om het immuunsysteem tot rust te brengen. Ook omega-3 vetzuren hebben een gunstig effect voor het allergische dier.

Kortom er zijn verschillende soorten allergieën,. Het onderscheid kan heel lastig zijn. Ook de therapie kan voor elk dier anders zijn en de oplossing voor uw jeukende huisdier kan dus ook best even zoeken zijn. Een complex probleem en een hele lastige kwaal voor uw huisdier! Kom langs bij de praktijk voor een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak van de jeuk bij uw huisdier.