Het is erg belangrijk dat pups en kittens melk krijgen waarin de voor hun benodigde specifieke voedingsstoffen zitten. We hebben hiervoor producten die de moedermelk kunnen vervangen. De kunstmelk is er in vloeibare vorm en poeder waar nog water bij moet.
Bij voorkeur krijgen de pups/kittens in ieder geval de eerste 2 dagen moedermelk in verband met de voedings- en afweerstoffen die deze bevat.


Zorg voor een zuigflesje met een juiste maat speen en maak daar een gaatje of sneetje in. Let goed op of het dier de melk niet te snel binnen krijgt of dat het dier erg hard moet zuigen om wat melk uit het speentje te krijgen. Het gaatje mag dus niet te groot of te klein zijn.


Houd een schema bij met het gewicht van de pups of kittens en schrijf erbij wanneer ze melk gehad hebben en welke hoeveelheid. Een pup of kitten mag zeker in de eerste weken niet afvallen! Gemiddeld komen kitten en pups van kleine rassen in de eerste weken 10 tot 20 gram per dag aan, voor grote rassen is dit zo’n 30-60 gram (ongeveer 10%).

Zorg voor een omgevingswarmte van ongeveer 32 graden Celsius in de eerste week en controleer constant of deze niet te laag, maar vooral ook niet te hoog is! De temperatuur kan ik de weken erna geleidelijk omlaag gebracht worden. Wrijf na de voeding over het buikje en de anaalstreek om urine en ontlasting te stimuleren.

Kunstmelk poeder:

- Los 1 deel poeder op in 2 delen lauw water;
- Let op de temperatuur van de melk. Deze moet ongeveer gelijk zijn aan lichaamstemperatuur (een druppel op de pols mag je bijna niet voelen); meet eventueel voor de zekerheid na met een thermometer.
- 30 ml per 115 gram pup / kitten = totale hoeveelheid per dag. Verdeel deze hoeveelheid over gelijke porties. De pups / kittens moeten dus elke dag gewogen worden!
- Jonge en zwakke pups / kittens moeten om de 3 a 4 uur melk gegeven worden. Oudere en sterkere pups kunnen om de 8 uur gevoed worden.

Kunstmelk vloeibaar:
- 30 ml per 115 gram pup / kitten = totale hoeveelheid per dag delen door aantal voederbeurten per dag.
- voor verdere aanwijzingen: zie kunstmelkpoeder.