Blaasontsteking is een van de meest voorkomende problemen bij katten.

De verschijnselen zijn dat de kat vaak naar de bak gaat, er lang op zit en eventueel klagelijk miauwt, terwijl dan uiteindelijk maar een heel klein plasje wordt geproduceerd. Als de problemen langer bestaan, kan er zelfs wat bloed bij de urine komen door het langdurig persen en irritatie van de blaaswand.

Er zijn een aantal oorzaken voor een blaasontsteking:

  • Bacteriële infectie van de blaas is de belangrijkste oorzaak.
  • Stress kan bij katten irritatie van de blaaswand geven en zelfs tot bloed bij de urine leiden. Stress kan al door iets simpels, als een vreemde kat in de tuin, veroorzaakt worden.
  • Onvoldoende drinken / niet op tijd naar de bak gaan: ophouden van de plas zorgt voor veel irritatie, denk hieraan bij het plaatsten van een andere kattenbak of het gebruiken van nieuwe kattenbakvulling.
  • Blaasgruis: Als de zuurgraad van de urine afwijkend is, kan er gruis ontstaan wat zelfs samen kan klonteren tot kleine steentjes. Dit gruis geeft irritatie aan de blaaswand. Blaasgruis wordt over het algemeen veroorzaakt door voeding.

Vaak is het bij een blaasontsteking voldoende om te behandelen met antibiotica en een ontstekingsremmer, soms als de kat er erg veel last van heeft komt daar nog een blaasontspanner bij. In de meeste gevallen zal de dierenarts ook urine op laten vangen om te controleren op gruis: is er namelijk gruis aanwezig dan moet de kat ook op een speciaal dieet om dit op te lossen en vervolgens levenslang op een dieet om blaasgruis te voorkomen. Het dieet zorgt er dan voor dat de urine zo zuur blijft dat er geen gruis kan ontstaan.

De “verstopte” kater
Poezen hebben een wijde plasbuis waardoor het blaasgruis weinig problemen zal geven, dit wordt gewoon mee uitgeplast. De kater (zowel niet- als wel gecastreerde katers) is het uiteinde van de plasbuis zo smal dat deze kleine steentjes vast kunnen lopen. De kater kan zo zijn urine niet meer kwijt, de blaas raakt overvol en de nieren kunnen geen gifstoffen meer kwijt. Zo’n verstopping geeft binnen 24- 48 uur een niervergiftiging die dodelijk kan verlopen. Een kater die niet goed kan/ lijkt te plassen is dus altijd een spoedgeval.

Als de kater verstopt zit zal de dierenarts onder narcose met een speciale katheter de steentjes verwijderen en de blaas goed spoelen. Bij heel veel gruis moet de katheter soms een paar dagen blijven zitten om te voorkomen dat de kat meteen weer verstopt raakt. Daarna moet speciaal voer ervoor zorgen dat al het nog aanwezige gruis opgelost wordt en de vorming van nieuw gruis voorkomen wordt. Dit voorkomende voer moet levenslang gegeven worden. In de dierenspeciaalzaak zijn ook een aantal volgens de verpakking “blaasgruis voorkomende” diëten te koop, deze werken echter niet goed genoeg, vaak zien we binnen een jaar dan terugkeer van de problemen in de vorm van een blaasontsteking of bijna dodelijke verstopping.Heeft uw kat blaasgruis gehad dan is het met name bij katers verstandig om één keer per jaar een plasje op te vangen en dit te laten controleren op ontsteking en gruis. Mocht er dan toch weer wat gruis aanwezig zijn dan kunnen er tijdig aanvullende maatregelen genomen worden.

Voor het opvangen van urine zijn speciale kattenbakkorrels verkrijgbaar op de praktijk.