"Chemische castratie" bij de reu door middel van een implantaat

Elke hondeneigenaar met een reu komt op een bepaald moment voor de vraag te staan wel of niet castreren. Niet altijd een makkelijke keus. Alhoewel de ingreep niet zo groot is, willen de meeste eigenaren hun dier niet "zomaar" laten opereren. Ook is een operatieve ingreep definitief waardoor je niet "uit kunt proberen" wat het effect van castratie gaat zijn.

Sinds een paar jaar is het mogelijk om een chip te laten plaatsten die de mannelijke hormoonproductie remt. De reu is hierdoor tijdelijk onvruchtbaar. Deze chip geeft de mogelijkheid om een periode te kijken wat het effect van een castratie zou zijn. Is dit effect het gewenste effect dan kan definitief gecastreerd worden. Ook kan de chip bij oudere dieren, die je door bijvoorbeeld andere ouderdomsproblemen liever niet meer onder narcose brengt, geplaatst worden.

Redenen voor het castreren van een reu

Er zijn meerdere redenen om een reu te castreren waarbij we onderscheid kunnen maken tussen gedragsmatige redenen en medische redenen voor castratie.

  • Beïnvloeden van gedrag : sommige honden zijn erg dominant, "rijden" overal op of zitten niet lekker in hun vel omdat de hormonen hen in de weg zitten. Belangrijk is wel om te beseffen dat niet elk dominant gedrag hormonaal is. "Rijden" op andere dieren of knuffels etc. kan ook niet hormonaal zijn. Bij onzekere honden is het juist beter om niet te castreren, door het missen van de testosteron zullen ze namelijk nog onzekerder worden. Het is verstandig om hierover eerst met uw dierenarts te overleggen en/of uw huisdier te laten bekijken door een gedragstherapeut om zo afgewogen een beslissing te kunnen nemen.

  • Medische redenen: de mannelijke hormonen kunnen voor een chronische voorhuidontsteking zorgen. Geen probleem als dit netjes bij te houden is met cleaners maar sommige honden krijgen zweertjes op de penis of een steeds terugkerende blaasontsteking. Castratie zal dit verhelpen.
    Een ander veel voorkomend probleem bij de senior hond is vergroting van de prostaat door de invloed van mannelijke hormonen. Dit geeft veel pijn en problemen met poepen en plassen. Castratie zorgt ervoor dat de prostaat weer kleiner wordt.
    Een derde medische reden voor castratie is de aanwezigheid van een tumor in de testikel(s). In dit geval is operatieve castratie de enige mogelijkheid.

Werking van het implantaat

Het implantaat wordt ingebracht met een chipnaald. Vervolgens geeft het staafvormige implantaat voortdurend een bepaalde hoeveelheid hormoon af dat een effect heeft op de productie van mannelijke geslachtshormonen. Als het implantaat uitgewerkt is, wordt de chip opgenomen door het lichaam.

De eerste dagen na plaatsen kan er even een kortdurende stimulatie optreden van de testosteronproductie. Bij de meeste reuen valt dit niet op. Enkelen zijn even extra druk of vertonen nog duidelijker typisch reuen gedrag. Na 9-21 dagen is de testosteron hoeveelheid in het bloed dusdanig gedaald dat dit vergelijkbaar is met een gecastreerde reu. Vanaf 9 weken na plaatsen is de reu ook echt onvruchtbaar. Deze onvruchtbaarheid is in ieder geval 6 maanden, daarna komt deze weer langzaam terug.

De werkzaamheid van het implantaat is te controleren doordat de ballen van de reu na enkele weken kleiner zullen worden, soms worden ze wel 50% kleiner. Is het implantaat uitgewerkt dan zullen ze langzaam weer in omvang toe nemen.

Na een half jaar is het implantaat uitgewerkt, de hormonen komen dan weer langzaam terug. Bij de ene hond is dit binnen een paar weken bij de ander duurt dit een paar maanden. Door de terugkeer van de testosteron zal ook het gedrag van de reu weer gaan veranderen. De reu kan hierdoor anders reageren, weer wat meer uit gaan proberen een beetje vergelijkbaar met een pup tijdens de opvoeding. Het is belangrijk om hier dan consequent op te reageren. Na een half jaar sturen we altijd een oproep, dit wil dan niet zeggen dat de chip meteen weer herhaald moet worden, maar u bent zich er dan wel van bewust dat hij uitgewerkt is en dat het gedrag van uw reu weer wat kan gaan veranderen.