In de vakantiemaanden komen er jaarlijks veel katten in het asiel terecht. Slechts een klein deel (zo’n 10%) hiervan kan dankzij een chip weer snel met zijn baasje herenigd worden. Zonder chip en bijbehorende registratie is het bijna onmogelijk om de baasjes te vinden. Katten zijn echte avonturiers en kunnen door omstandigheden makkelijk de weg kwijt raken op hun ontdekkingstocht. Katten gaan en staan waar zij willen en over wat er in hun wereldje buiten gebeurd hebben wij weinig controle.

Honden lopen minder vrij rond dan katten, maar ook een hond kan er buiten natuurlijk vandoor gaan. Het aantal gechipte honden in Nederland ligt veel hoger. Zo rond de 70 %. Dit komt omdat een chip ook verplicht is als de hond mee op vakantie gaat naar het buitenland en veel pensions eisen inmiddels dat uw dier gechipt is.

Vanaf april 2013 is het verplicht zijn om alle nieuw geboren pups voor de 7e levensweek gechipt te hebben, in de meeste gevallen door de fokker. Voor de 8e week moeten ze dan ook geregistreerd zijn ,vaak is de nieuwe eigenaar verantwoordelijk voor een juiste registratie. Op deze manier hoopt de overheid meer controle / zicht te krijgen op de illegale hondenfokkerij.

Omdat ook wij in de zomermaanden veel gevonden maar ook bijvoorbeeld aangereden katten binnenkrijgen die helaas niet gechipt zijn en waarvan we dus geen baasje kunnen achterhalen, staan we achter het landelijk initiatief “Juni: chipmaand”.