Chocolade: is het voor ons alleen slecht voor de lijn, bij de hond en kat kan het dodelijk zijn.


Wat is er nu zo gevaarlijk aan chocolade ?

In chocolade zit het stofje theobromine. De werking hiervan is  vergelijkbaar met cafeïne: een opwekkende stof die je wakker en actief maakt. Omdat honden lichter zijn krijgen ze in verhouding meer theobromine binnen dan wij, daarnaast is de stofwisseling anders waardoor bij honden het theobromine wordt omgezet in stofjes die  schadelijker zijn. Katten zijn wat minder gevoelig dan honden en zullen ook niet zo snel grote hoeveelheden chocola opeten.

Theobromine kan al in relatief kleine hoeveelheden giftig zijn. In pure chocolade, cacaopoeder en cacaobonen zitten grote hoeveelheden theobromine, in melkchocolade zit wat minder, en in witte chocolade zit een te verwaarlozen hoeveelheid theobromine. Tussen honden verschilt de gevoeligheid maar een pure bonbon kan voor een yorkshire terriër al dodelijk zijn terwijl een reep pure chocolade voor een labrador al teveel kan zijn.

Theobromine geeft een stimulatie van het centrale zenuwstelsel en de hartspier, daarnaast zorgen ze voor een ontspanning van de gladde spieren (met name in de longen) en een toename van de urineproductie. Omdat het langzaam opgenomen wordt in het maag-darmkanaal kan het even duren voordat de eerste symptomen zich voordoen en kan het 1-3 dagen duren voor ze weer verdwenen zijn.


Symptomen die op kunnen treden zijn:

Hoge hartfrequentie: dit kan uiteindelijk leiden tot een hartstilstand door beschadiging van de hartspier;
Rusteloosheid / nerveus zijn;
Misselijkheid of diarree;
Veel drinken en plassen;
Versnelde ademhaling;
Koorts;
Stuiptrekkingen, spierstijfheid, overdreven reflexen of uiteindelijk zelfs coma.


Behandeling:

Er is geen tegengif voor chocolade, de behandeling bestaat dan ook uit het bestrijden van de symptomen.

Als de chocolade kort geleden opgegeten is en er nog geen symptomen zijn zal er een braakmiddel gebruikt worden om zo veel mogelijk uit te braken, daarna moet door middel van het geven van norit er voor gezorgd worden dat de schadelijke stoffen  uit het maag-darmkanaal geabsorbeerd worden zodat ze geen schade meer aan kunnen richten.

Zijn er wel symptomen dan kan het nodig zijn om de behandeling uit te breiden met infuustherapie om zo het lichaam te ondersteunen en schadelijke stoffen af te voeren.  Bij veel spiertrillingen of krampen kan het nodig zijn om de hond enige tijd onder narcose te houden tot alles tot rust gekomen is.

Het grootste risico voor de hond is het optreden van een acute hartstilstand door schade aan de hartspier, dit kan ook enkele dagen later nog optreden.

Let dus op met chocolade, heeft uw hond chocola opgegeten neem dan meteen contact op met uw dierenarts.