De decembermaand is een maand van ongemakken zoals kou, vorst en misschien wel sneeuw maar zeker ook een maand van gezellige lampjes en lekker eten. Een aantal van deze op het eerste gezicht onschuldige dingen kunnen voor huisdieren erg gevaarlijk zijn:

 • Chocola is erg giftig voor dieren, een pure bonbon kan al dodelijk zijn voor een kleine hond.
  Oliebollen zijn natuurlijk ook geen goede voeding voor onze huisdieren, ze kunnen er flinke diarree van krijgen.

  Let ook goed op met satéstokjes en botjes, huisdieren zijn vaak erg geïnteresseerd vanwege de nog aanwezige vleesrestjes. Deze scherpe dingen kunnen in de maag en darmen grote problemen veroorzaken die vaak operatief verholpen moeten worden.
  Onbeheerde fonduepannen en gourmetstellen kunnen flinke brandwonden veroorzaken.
  Verder is de damp, die bij gourmetten of oliebollen bakken vrijkomt, zeer slecht voor vogels. Zorg dat de kooi in een andere ruimte geplaatst wordt.

 

 • Kerstversieringen zijn erg mooi, en voor veel huisdieren ook erg interessant om mee te spelen. Uw huisdier kan er echter erg ziek van worden. Veel kerststukjes bevatten zeer giftige planten (bijv. taxus), ballen en ook slingers kunnen flinke maagdarmproblemen veroorzaken, variërend van diarree tot verstoppingen die operatief verholpen moeten worden.

 

 • Kijk ook uit met kaarsen, vooral katten zijn hier erg in geïnteresseerd, laat ze dan ook niet alleen in een ruimte met brandende kaarsen.

 

 • Sneeuw kan voor de hond erg lastig zijn met wandelen, zorg dat de hond niet de veel haren tussen de tenen heeft dan kan de sneeuw minder makkelijk blijven plakken. Ook is het handig om de voetzooltjes in te smeren met vaseline, je hebt zo minder last van de sneeuw  en de voetzooltjes zijn meteen beschermt tegen uitdrogen door het zout wat op de weg gestrooid wordt. Was ook regelmatig de voetjes als er veel zout gestrooid is, zo drogen ze niet uit en de hond krijgt geen slecht genezende kloofjes waar hij erg kreupel op kan lopen.

 

 • Ook in de winter kan uw hond getrimd worden. Een lange / dikke vacht betekent niet automatisch dat de hond het lekker warm heeft. Als de vacht namelijk nat wordt, droogt hij erg slecht waardoor de hond het juist koud zal hebben. Ook kan de natte huid gaan broeien waardoor er makkelijker huidontstekingen/ irritaties ontstaan, droog daarom na regen ook goed af.