Net als bij mensen zien we bij de senior hond en kat ook dementie. Bij mensen is er inmiddels al veel onderzoek naar gedaan. Dit onderzoek is bij dieren nog in een beginstadium. Wel is algemeen bekend dat we bij dieren dezelfde veranderingen en vergelijkbare symptomen zien.

Voor we uitgaan van dementie als oorzaak van de problemen moeten onderliggende medische problemen wel uitgesloten worden. Verminder zicht en/ of pijn kunnen ook een gedragverandering veroorzaken. Met name bij veel katten zien we bij nierproblemen of een te snel werkende schildklier namelijk vergelijkbare symptomen.

Wat veroorzaakt nu de dementie verschijnselen:

Door het smaller worden van de bloedvaten in de hersenen ontstaat er een zuurstof tekort in het hersenweefsel. Het lichaam probeert dit op te lossen door de bloedvaten wijd open te, het zuurstofrijke bloed wat nu binnenstroomt zorgt er echter voor dat er zogenaamde vrije radicalen gevormd worden. Deze vrije radicalen zorgen voor blijvende hersenschade. De hersenen functioneren minder en het wordt ook moeilijker om dingen te onthouden en nieuwe dingen te leren.

Daarnaast neemt op oudere leeftijd een aantal neurotransmitters (signaalstofjes in de hersenen) in hoeveelheid af waardoor signaaloverdracht moeilijker zal verlopen.

Welke verschijnselen duiden op dementie:

  • Slechte oriëntatie: de dieren vertonen doelloos gedrag, weten niet meer waar de bak is, staan voor de verkeerde deur, jagen dingen na die er niet zijn.
  • Veranderd sociaal gedrag: zowel ander gedrag naar soortgenoten als naar de baas. Mensen worden minder enthousiast begroet, er word niet meer om aandacht gevraagd .

Dieren gaan vaak wat angstiger of zelfs agressiever reageren.

  • Ander dag- / nachtritme: vaak wordt overdag meer geslapen terwijl het dier ‘s nachts aan het rondspoken is. Ook kan ’s nachts ineens flink gemiauwd of geblaft worden.
  • Onzindelijkheid: komt vaak door het simpelweg vergeten waar de bak is of dat dit niet binnen mag. Ook toegenomen verlatingsangst kan voor ongelukjes zorgen.

Wat is er aan dementie te doen:

Al ontstane schade/ achteruitgang in de hersenen is helaas niet meer te genezen. Het is echter wel mogelijk om verdere achteruitgang zo veel mogelijk af te remmen of er door medicatie voor de zorgen dat het dier er beter mee om kan gaan. Waardoor het zowel voor dier als baasje een stuk aangenamer wordt.

Hierbij zijn er verschillende mogelijkheden:

  • Voer: wanneer een voer gegeven wordt met veel visolie zorgt het vitamine E uit de visolie ervoor dat de vrije radicalen die ontstaan worden weggevangen waardoor ze niet voor nieuwe schade in de hersenen kunnen zorgen. Visolie kan ook als los supplement worden bijgegeven.
  • Medicatie: voor honden is er een middel geregistreerd dat de doorbloeding in de hersenen verbeterd. Omdat dit middel ook bloeddruk verlagend is kan het niet samen met veel medicijnen die de oudere hond eventueel voor andere problemen nodig heeft. Voor katten is er niks beschikbaar in gevallen van dementie.
  • Ondersteunende middelen: zowel voor de hond als de kat zijn er meerdere middelen beschikbaar die de angst voor de omgeving die we vaak bij dementie zien remt. Nog niet zo lang is er een natuurlijk middel beschikbaar wat een duidelijk positief effect kan hebben. Daarnaast zijn er nog enkele zogenaamde psychofarmaca (geneesmiddelen die het gedrag beïnvloeden).
  • Supplementen: sinds kort is er een supplement beschikbaar dat er voor zorgt dat het tekort aan neurotransmitters (signaalstoffen) wordt aangevuld, ook bevat het een hoge dosering aan B-vitamines die belangrijk zijn bij het goed functioneren van het zenuwweefsel.

Vermoed u dat u dier last heeft van dementieverschijnselen dan kan de dierenarts na het uitsluiten van medische oorzaken voor de gedragsverandering in overleg komen tot een zo’n goed mogelijke ondersteuning. Waardoor de oude dag voor zowel dier als baasje zo aangenaam mogelijk verloopt.