De krolsheid

Wanneer een poes 4 maanden is, kan ze krols worden. De gemiddelde leeftijd is 6 maanden. Het belangrijkste verschijnsel van krolsheid is de gedragsverandering. De poes wordt erg aanhalig, is luidruchtig en laat bij het aaien over de rug haar achterwerk zakken. `
Een poes is van januari t/m september elke 3 weken, gedurende 3 tot 5 dagen krols. Bij de poes komt de eisprong op het moment dat ze gedekt wordt. Dit is de reden waarom een poes meerdere malen gedekt moet worden, voordat ze drachtig kan worden. Ze kan dus ook drachtig worden van meerdere katers.

De dekking

Wanneer u hebt besloten de kat te laten dekken, moet u goed in de gaten houden wanneer de krolsheid begint. Vanaf dag 3 kan ze gedekt worden en moet dit meerdere malen gebeuren om de kans op succes te vergroten.

De dracht

Er zijn verschillende manieren om te merken dat de poes drachtig is. Ze wordt niet meer krols en vanaf dag 19 tot 27 kan de dierenarts de buik voelen of er kittens inzitten. Om meer zekerheid te hebben, kan vanaf de 28e dag een echo worden gemaakt. Het werkelijke aantal kittens is lastig te bepalen.
Een poes is gemiddeld 64 dagen (9 weken) drachtig.
In de eerste 7 weken is het nog niet nodig de poes extra voeding te geven. De laatste 2 weken is dit wel verstandig. Er is speciaal voer op de markt voor drachtige poezen maar ook kunt u de poes kittenbrokjes geven. Hier zit namelijk meer energie in dan in onderhoudsvoer. Verder zijn er geen bijzonderheden tijdens de dracht, ze mag gewoon buiten komen.

De bevalling

In de laatste paar weken zal de buikomvang sterk toenemen. Ook zullen de melkklieren wat gaan opzetten. De naderende bevalling is te merken aan de onrust van de poes. Vaak zoekt ze zelf een rustig plekje op. Vlak voor de bevalling zal de poes wat helder, taai slijm verliezen en ze kan snel gaan ademen. Het is belangrijk de poes met rust te laten zodat ze geen stress ervaart.
De bevalling zal nu ongeveer binnen 24 uur beginnen. Nadat het vruchtwater is afgekomen, moet de eerste kitten binnen een paar uur geboren worden. Het kan zijn dat het vruchtwater wat groen van kleur is. In dat geval moet de kitten binnen 1 uur geboren worden. De tijd tussen de geboorte van 2 kittens mag niet langer dan 2 uur zijn. Het kan zijn dat een kitten te groot is of verkeerd in de geboorteweg ligt. Als de poes weeën heeft en hevig perst gedurende 30 minuten, en er is geen vordering, dan moet de hulp van een dierenarts worden ingeschakeld. Het kan zijn dat de kittens dan via een keizersnee gehaald moeten worden.

Na de bevalling

De navelstreng zal in de meeste gevallen zelf scheuren bij de geboorte of worden doorgebeten door de moederpoes. Wanneer dit niet gebeurt, kunt u de navelstreng ook zelf doorbreken. Dit moet dan vrij ver van de buik van de kitten en kan zonodig later ingekort worden.
Wanneer de navelstreng erg bloed, is deze waarschijnlijk op de verkeerde plek doorgescheurd (u deze zelf afbinden met stevig, ontsmet garendraad).

De kittens moeten iedere dag gewogen worden en mogen niet afvallen. Rond de 10e dag zullen de oogjes open gaan en zal het gewicht verdubbeld zijn. Wanneer de kittens niet aankomen of zelfs afvallen, kan het zijn dat de moederpoes te weinig of geen melk heeft. Dan moeten ze worden bijgevoerd met behulp van kunstmelk en een flesje. Bel voor meer informatie naar de dierenartspraktijk.
Vanaf week 4 kunt u de kittens al wat kittenbrok gaan bijvoeren zodat ze er alvast aan kunnen wennen. De moederpoes mag de eerste weken na de bevalling ook kittenbrok hebben. Daarna kan ze weer over op het oude voer.
Het is belangrijk de kittens op jonge leeftijd goed te ontwormen. Het schema voor de ontworming is op 4, 6, en 8 weken, daarna op 4 en 6 maanden. Daarna 2 tot 4 keer per jaar. Wanneer de kittens op 4 weken leeftijd de eerste ontworming krijgen, is het goed de moederpoes ook te ontwormen.
De eerste vaccinatie moet gegeven worden op 9 weken leeftijd. Met een herhaling op 12 weken leeftijd is de kitten goed beschermd.