Druiven (en rozijnen): levensgevaarlijk voor honden

Veel honden eten graag een stukje fruit. Dit is echter niet altijd zo onschuldig als het lijkt. Veel mensen weten dat chocolade giftig is voor honden. Dat ook druiven en rozijnen (dit zijn immers gedroogde druiven) voor problemen kunnen zorgen, is minder goed bekend. Een handje druiven of rozijnen kan uw huisdier al ernstig ziek maken.

Druiven bevatten een stof die giftig is voor dieren. Welke stof dit precies is, is nog niet aangetoond. Het gaat om een stofje in de druif zelf en niet om de bestrijdingsmiddelen die eventueel op de druif aanwezig kunnen zijn. Dit giftige stofje kan bij uw huisdier acuut nierfalen veroorzaken.

Welke symptomen zien we bij intoxicatie door druiven?

De eerste symptomen treden meestal op binnen 24 uur na opname van de druiven of rozijnen. De hond braakt meestal herhaaldelijk. Ook kan er sprake zijn van diarree, de hond word slomer of zelfs erg slaperig en kan buikpijn aangeven. In een wat later stadium zal er sprake zijn van uitdroging en de urineproductie zal steeds minder worden. Uiteindelijk is er, door het stil gaan liggen van de nierfunctie, geen urineproductie meer. De afvalstoffen die de nieren normaal uit moeten scheiden, stapelen dan in het bloed waardoor het dier zichzelf als het ware vergiftigd.

Behandeling na eten van druiven

Als bekend is dat een dier net druiven of rozijnen heeft gegeten  dan is het belangrijk om het dier zo snel mogelijk te laten braken. Daarna moet er door het geven van Norit voor gezorgd worden dat er zo weinig mogelijk gifstoffen opgenomen worden door het maagdarmkanaal.

Zaten de vruchten al even in de maag dan is het verstandig om de hond 48 uur op te nemen aan een infuus, dit om de nieren te spoelen. Dagelijks worden dan de nierwaarden en zouten in het bloed gecontroleerd. Zijn de nierwaarden na 72 uur nog steeds netjes binnen de normaalwaarden dan is het gevaar geweken en mogen we er van uit gaan dat er geen schade aan de nieren is.

Heeft de hond al verschijnselen van nierfalen dan kan naast het infuus ook medicatie nodig zijn om de nierfunctie extra te ondersteunen. Soms zijn de dieren zo ziek dat er zelfs een intensieve opname nodig is. Acuut nierfalen hersteld vaak goed met een adequate therapie, wel kan er wat blijvende nierschade zijn waardoor het nodig is om de nieren te blijven ondersteunen met een nierdieet en/of medicatie.

Preventie

Voer uw hond nooit druiven of rozijnen. Ook al zijn er honden die er tegen lijken te kunnen, neem nooit het risico. Let ook op met krentenbrood / bollen en andere lekkere dingen waar rozijnen in zijn verwerkt en denk ook aan doosjes rozijnen die kinderen kunnen laten vallen. Heeft u een druivenstruik in de tuin zet deze dan af zodat de hond niet in de buurt kan komen.

Heeft uw dier druiven of rozijnen gegeten, neem dan altijd zo snel mogelijk contact op met de dierenarts.