Regelmatig zien we konijnen en cavia’s met een “gasbuik”, ook wel trommelzucht genoemd. Een acuut probleem waar het konijn / de cavia binnen een paar uur erg ziek van kan zijn.

Wordt de diagnose niet tijdig gesteld waardoor snel een behandeling gestart kan worden, dan is gas in veel gevallen dodelijk. Meestal zien we het na het geven van foute voeding: te veel, een andere groensoort, koolsoorten of het dier heeft in de tuin of binnen aan de planten zitten snoepen.

Konijnen en cavia’s hebben een zeer gevoelig maagdarmkanaal. Gemiddeld 50% van de zieke konijnen / cavia’s op onze praktijk komt met een maagdarmprobleem. Ziekte, stress, parasieten, operaties, veranderingen in de voeding, maar ook ongeschikte voeding kunnen er voor zorgen dat het maagdarmkanaal onvoldoende beweegt.

Voedsel blijft dan te lang aanwezig waardoor bepaalde bacteriën gas gaan produceren. Dit gas hoopt zich op waardoor het konijn / de cavia buikpijn krijgt en niet meer wil eten. Als er 24 uur niet gegeten wordt, kan het maagdarmkanaal helemaal stil komen te liggen waarna het erg moeilijk word om dit weer op gang te krijgen.

Een konijn/ cavia met gas heeft erg veel buikpijn, vaak liggen ze in een voor het dier ongebruikelijke houding in de hoek van het hok. Ze willen niet eten en knarsetanden vaak van de pijn. Een ander teken van pijn is een snelle en oppervlakkige ademhaling. Soms kunnen er harde borrelende geluiden in de buik worden gehoord. De buik ziet er erg bol uit en voelt vaak hard aan. Meestal worden er geen keutels gezien omdat het maagdarmkanaal stil ligt.

Gas moet meteen goed aangepakt worden. Hoe langer het gas aanwezig blijft, hoe groter het risico op een blijvend stilliggen van het maagdarmkanaal met de dood als gevolg.

De behandeling:

  • Warmte: een konijn / cavia met gas zal uiteindelijk altijd af gaan koelen. Buitenkonijnen dus altijd meteen naar binnen en goed inpakken en opwarmen met een lamp of kruiken. De normale temperatuur hoort tussen de 38.5 en de 40 °C. te liggen. Onder de 37.5 °C is er echt sprake van onderkoeling. Tijdens het opwarmen wel weer goed in de gaten houden dan de dieren niet te warm worden (boven 40 °C).
  • Buikmassage: met de vingertoppen voorzichtig masseren van de buik. Het zet de darmen aan tot beweging en zorgt voor verlichting van de pijn.
  • Eten: het konijn / de cavia moet gedwangvoerd worden: het voer stimuleert de darmen en het gas. Elke 2 uur moet er een paar ml met een spuitje in de bek gegeven worden tot het dier zelf weer wil eten en voldoende keutels produceert.
  • Medicatie: Vaak zal er darm- en maagstimulerende medicatie gegeven worden . Op de praktijk door middel van injecties, daarna in de vorm van speciale druppels voor konijnen / knaagdieren . Ook geven we pijnstilling: als het dier minder buikpijn heeft zal het eerder weer zelf gaan eten.
  • Gas afvoerende medicatie: er zijn humane medicijnen die het gas sneller helpen afvoeren. Deze zijn ook veilig bij het konijn / de cavia te geven en kunnen zo een positieve invloed hebben.
  • Operatie: als een konijn door de ingestelde therapie onvoldoende opknapt, is een operatie nog een optie. Hoewel het maagdarmkanaal van konijnen en cavia’s te gevoelig is om in te snijden, kan er wel geprobeerd worden om het gas door massage van de darmen te verplaatsen naar de dikke darm. De narcose is natuurlijk wel een groot risico op dit moment.

Ook met deze uitgebreide behandeling kan het nog fout af lopen. Herkent u dus de symptomen en verdenkt u uw konijn of cavia van gas, neem dan meteen contact op met de dierenarts. Tijdig ingrijpen kan het leven van uw dier redden.