Het gebit van uw dier is een belangrijk instrument en behoeft een goede verzorging. Aandoeningen van het gebit zijn een van de meest voorkomende ziekten bij onze huisdieren. De problemen worden echter vaak onderschat. Hierdoor worden veel aandoeningen te laat ontdekt waardoor blijvende schade kan ontstaan. Dit kan uiteindelijk leiden tot een uitgebreide ontsteking van het tandvlees en de tanden zelf, waarbij zelfs tanden verloren kunnen gaan.

Gebithond   Gebitkat

Als eigenaar bent u de belangrijkste schakel in het voorkomen van ernstige gebitsproblemen. Door goed op te letten en het gebit regelmatig te verzorgen voorkomt u ernstige aandoeningen.

Als het gebit ernstig is aangedaan met tandsteen en/of ontstoken tandvlees, is het goed om een afspraak te maken voor een gebitsreiniging en - sanering.

 

Gebitsreiniging en - sanering

Bij een gebitsreiniging in onze kliniek wordt het gebit van uw huisdier gereinigd, al het gevormde tandsteen wordt van de tanden en kiezen verwijderd. Ook tussen de gebitselementen en vlak onder de rand van het tandvlees wordt het vuil (en daarmee veel bacteriën) weg gehaald.
Eventueel worden enkele elementen getrokken, omdat ze in een te slechte staat zijn.
Na deze gebitsreiniging zal uw dier weer makkelijker kunnen eten en geen pijn meer hebben. Ook de eventuele stank zal al een stuk minder zijn. Echter het ontstoken tandvlees (dit veroorzaakt eigenlijk de stank) heeft even tijd nodig om te genezen. Mogelijk krijgt uw dier hiervoor een antibioticumkuur mee.

Behandelinggebit


Na onze uitvoerige behandeling is het gebit weer mooi schoon en dat moet natuurlijk ook zo blijven !
Het is heel belangrijk dat er zich zo min mogelijk tandplak kan vormen: door tandplak ontstaat tandsteen en tandplak houdt heel veel bacteriën en vuil vast, waardoor weer ontstekingen (of erger) kunnen ontstaan.
Tandplak ontstaat al 24-48 uur na de behandeling en is niet duidelijk zichtbaar, maar er hopen zich al wel weer nieuwe bacteriën op. De tandplak ontstaat vooral bij de bovenste achterste kiezen en aan de binnenkant van de snijtanden.

 

Wat kunt u doen om tandplak te voorkomen ?

Poetsen
Poetsen is verreweg de meest effectieve manier om de vorming van tandplak tegen te gaan. Het is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.

Enkele tips:
Begin met uw vingers aan de buitenkant van de wang de kiezen te masseren. In de wang bevinden zich speekselklieren deze hebben een antibacteriële werking. Dit is de eerste stap in het “tanden poetsen”. Als uw hond/kat dit goed toelaat kunt u met een vochtig gaasje of doekje de tanden en kiezen zelf masseren. Als uw dier ook dat zonder problemen toe laat, kunt u met een tandenborstel en speciale tandenpasta het gebit reinigen.
Bouw het poetsen langzaam op, lukt het alleen aan de buitenkant van de mond (wat vooral bij veel katten het geval zal zijn)? Geen nood, het is beter iets te doen, dan niets te doen !

Poetsgebithond   Poetsgebitkat


Het kan zijn dat het tandvlees een beetje gaat bloeden als u het probeert te reinigen. Stop dan niet, dit zou juist een stimulans moeten zijn om door te gaan! Bloedend tandvlees duidt op zwak en ongezond tandvlees en door het te masseren versterkt u het.
Uit onderzoeken is gebleken dat 3 x per week 2 a 3 minuten voldoende is om te voldoen aan de mondhygiëne van uw dier. Indien er een zeer snelle plakontwikkeling is, is het verstandig om de 24-48 uur het gebit te behandelen.

 

Voeding
Na de behandeling mag uw hond/kat weer gewoon eten. Op de dag zelf kan uw hond of kat kan nog wat misselijk zijn van de narcose. Daarom is het verstandig die dag slechts kleine porties tegelijk te geven. Het is waarschijnlijk het prettigst om de eerste 2 dagen wat zachter voedsel te geven, daarna kan hij/zij ook weer gewoon harde brokken eten.
Het is zinvol speciaal voer te geven dat een reinigende werking heeft. Dit is een volledig voer en zou dus het huidige voer kunnen vervangen. Het is echter ook prima mogelijk om de brokjes door het eigen voer te mengen en/of het als lekkernij aan te bieden. Uw dierenarts kan u hier verder over informeren.
Het is in elk geval beter voor het gebit om harde brokken te eten, dan dinervoeding of blikvoer. Een hond kunt u regelmatig laten kauwen op een bot (liefst een vers bot van de slager) en laten spelen met een zogenaamd flostouw.

 

Spoelen
Een andere mogelijkheid om iets aan de reiniging van het gebit van uw huisdier te doen, is het spoelen met een desinfecterende oplossing. Vraag hier naar bij uw dierenarts.
U zet de punt van het flesje in de mondhoek en spuit de vloeistof in de wangzak. Vervolgens masseert u de buitenkant van de wang, waarbij u erop moet letten de tanden van de boven- en onderkaak te voelen. Aan de andere kant herhaalt u dit. Door deze handeling komt de vloeistof goed in contact met het tandvlees en de tanden, en wordt tegelijkertijd het tandvlees gemasseerd. Deze manier is niet zo effectief als poetsen maar vaak wel een stuk makkelijker toe te passen.

Een goede mondverzorging thuis kan de frequentie van professionele behandelingen beperken. Uw dier zal er van profiteren, hetgeen uiteindelijk zal resulteren in een langer en prettiger leven !!!

Bij de kat doet er zich nog een bijzondere gebitsaandoening voor, de zogenaamde FORL. Voor meer achtergrondinformatie kunt u hier verder lezen.