Gedragstherapie is maatwerk. Geen enkele situatie of hond is hetzelfde.
Maar wat is gedragstherapie nu eigenlijk precies: het veranderen van probleemgedrag in gewenst gedrag. Probleemgedrag is gedrag van uw hond dat door ú, of uw directe omgeving als problematisch of risicovol wordt ervaren.

Wat voor een problemen komen we zoal tegen?

- Agressie (naar mensen of andere honden)
- Opdringerig gedrag
- Plassen in huis
- Vernielen
- Extreem blaffen, janken of piepen
- Verlatingsangst (niet alleen thuis kunnen zijn)
- Angst (bv. voor onweer of vuurwerk, of als gevolg van een trauma)
- Grommen bij de voerbak (baknijd)
- Trekken aan de riem
- Ongehoorzaamheid of onhandelbaarheid

Ook als uw probleem hier niet tussen staat, is er zeer waarschijnlijk toch een oplossing voor en kunt u de hulp van de gedragsdeskundige inroepen.

Gedragstherapie is maatwerk! Omdat elke situatie en elke hond, maar ook elke baas anders is!

Voor uw hond en uw specifieke situatie zal na een intakegesprek een analyse, behandelplan / therapie worden opgesteld.

Het is belangrijk uw hond, de interactie tussen u en de hond en/of de interactie met het probleem te observeren. Uiteraard op eigen terrein. Dit geeft veel essentiële informatie waar bij het geven van advies in een behandelplan of het opstellen van een stappenplan (therapie) rekening mee gehouden kan worden.
Soms is het noodzakelijk uw dierenarts te consulteren om lichamelijke oorzaken van het probleemgedrag uit te sluiten of het proces te ondersteunen met medicatie.

Hoelang een therapie duurt is afhankelijk van de ernst, de aard en hoe lang een bepaald gedrag al bestaat. Meestal zijn één (soms twee) consulten voldoende. U voert zelf de therapie uit, eventueel onder begeleiding van de therapeut maar dit wordt altijd in overleg bepaald en kan tijdens de therapieperiode worden aangepast.

Uitleg over de wijze van communiceren tussen hond en mens is een essentieel onderdeel van de therapie. Vaak verklaart enig begrip van de taal van de hond en zijn wijze van communiceren een deel of zelfs het ontstaan van bepaald gedrag. Angst, agressie, onzindelijkheid, onnodig blaffen, zijn o.a. allemaal voorbeelden van gedrag dat als problematisch ervaren kan worden. Deskundig advies is dan noodzakelijk.