Bij de jaarlijkse controle kan het zijn dat we een hartruis (souffle) horen bij uw huisdier (hond en kat). Dit kan een aangeboren hartruis (bij jonge dieren vaak al bij de tweede enting te horen) of een verkregen hartruis (de hartruis ontstaat dan op latere leeftijd, maar kan ook al op relatief jonge leeftijd) zijn.
Zo’n hartruis kan op korte of lange termijn problemen veroorzaken bij uw huisdier.

Wat is een hartruis nu eigenlijk ?

Een hartruis is een bijgeluid dat we horen naast de normale hartgeluiden. Dit bijgeluid kan een aantal oorzaken hebben. De belangrijkste oorzaken zijn:
- Afwijkingen aan de hartspier zelf. De hartspier kan dikker, dunner of stugger worden waardoor het hart moeite heeft met het rondpompen van het bloed. De meest voorkomende afwijking bij katten is HCM (u kunt er hier meer over lezen op onze website).
- Afwijkingen aan de hartkleppen. Hierdoor kan de doorgang vernauwd zijn of ze kunnen niet goed sluiten waardoor er bloed de verkeerde kant op lekt.
- Afwijkende verbindingen tussen de verschillende ruimten in het hart door bijvoorbeeld aangeboren gaatjes in de wand.
- Oorzaken buiten het hart zoals bloedarmoede of uitdroging.

Afwijkingen aan het hart zorgen er voor dat de hartfunctie verminderd. Het hart zal proberen zich hieraan aan te passen door bijvoorbeeld het steeds dikker worden van de spierwand, groter worden van de hartkamers of verhogen van de hartslag. Deze compensatie gaat vaak een hele tijd goed , maar er zijn natuurlijk grenzen aan. Als het hart niet meer kan compenseren, kun je symptomen zien als: flauwtes, vocht in de longen, hoesten en trombose. Ook wordt het uithoudingsvermogen vaak duidelijk minder.

Hoe belangrijk zo’n “ruisje” is voor de gezondheid van het dier hangt af van de aandoening die de hartruis veroorzaakt. Dit kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld de hartruis door lichte uitdroging, deze verdwijnt namelijk weer als het probleem opgelost is) tot zeer ernstig.

We willen graag de oorzaak van de hartruis tijdig achterhalen om indien nodig met de juiste medicatie de hartfunctie zoveel mogelijk te ondersteunen zodat het hart niet onnodig veel hoeft te compenseren. Daarom zal ons advies ook altijd zijn om een echo van het hart te laten maken. Er wordt dan onder andere gekeken naar de wanddikte, kleppen, (afwijkende)bloedstroom, samentrekking, grootte van de hartkamers, hartfrequentie en regelmaat.
Aan de hand hiervan krijgen we een goed beeld van de hartfunctie en weten we of de hartruis onschuldig is of wel degelijk gevolgen kan hebben voor de gezondheid van uw dier.
Ook kunnen we aan de hand van de echo bepalen of het al nodig is om met medicatie te starten (en zo ja, met welke) of op welke termijn de echo herhaald zo moeten worden.
Deze uitgebreide hartecho kan gewoon bij ons op de praktijk gedaan worden. Een keer per maand komt er namelijk een specialist echo’s maken op onze praktijk in Harmelen.