Hoge bloeddruk bij de (senior) kat

Bij mensen is een hoge bloeddruk een veel voorkomend probleem. Vaak wordt dit veroorzaakt door foute voeding en een stressvolle en/of ongezonde levensstijl. Ook bij huisdieren komt vaker dan we denken een hoge bloeddruk (hypertensie voor). Dit word met name gezien bij senior katten. Een hoge bloeddruk kan op zichzelf staan maar bij katten is er meestal sprake van een onderliggende aandoening die verantwoordelijk is voor het ontstaan van hypertensie. Door het meten van de bloeddruk bij senior dieren kunnen we hypertensie tijdig opsporen waardoor we deze (en de eventuele onderliggende aandoening) tijdig kunnen behandelen.

Een kat met één of meer van de volgende aandoeningen loopt een verhoogd risico op een te hoge bloeddruk.

·         Nierfalen (hond en kat)

·         Hartprobleem (hond en kat)

·         Suikerziekte (hond en kat)

·         Te hard werkende schildklier (hyperthyreoïdie bij de kat)

·         Bijnierschorsaandoeningen (hond: ziekte van Cushing, kat: hyperaldostronisme)

(over de vetgedrukte onderwerpen kunt u meer lezen in onze “Infotheek” op deze website)

Gevolgen van een hoge bloeddruk

De hoge druk in de vaten zorgt voor schade aan de bloedvaten en de organen. Het hart moet ook harder werken om tegen deze druk in te pompen. Alle organen zijn gevoelig voor deze schade. Het meeste gevoelig zijn echter het hart, de nieren en de ogen.

Dieren met een hoge bloeddruk kunnen slomer zijn, slechter in conditie of gewoon net niet lekker in hun vel zitten. In een deel van de gevallen zorgt de hoge bloeddruk voor een hersenbloeding of plotselinge blindheid door bloedingen in het oog. Vaker echter vertonen de dieren met name de symptomen van de onderliggende aandoening. Zoals bijvoorbeeld veel drinken en plassen, afvallen, eventueel braken bij nierproblemen. Afvallen ondanks veel eten, soms braken en diarree, hyper gedrag bij een te snel werkende schildklier. Bij bijnier problemen zien we vaak spierzwakte door een te laag kaliumgehalte in het bloed.

Hoe wordt de bloeddruk bij mijn huisdier gemeten?

Bij bijna alle katten is de bloeddruk goed te meten. Belangrijk is om hier de tijd voor te nemen en alles zo rustig mogelijk te doen. De bloeddruk wordt bij een kat op verschillende plaatsen gemeten: aan het voorpootje of bij de staart, waarbij er een klein stukje vacht wordt geschoren. Net als bij mensen zal een manchet worden opgeblazen waarna de Doppler-bloeddrukmeter de bloeddruk op kan meten. Het duurt ongeveer 5-10 minuten. Bij de meeste katten is het verstandig om een kwartier eerder aanwezig te zijn zodat ze na de autorit eerst even tot rust kunnen komen.

Behandeling van een te hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk is met medicatie goed te behandelen. Welke medicatie hangt af van de hoogte van de bloeddruk en welke onderliggende problemen er spelen. Meten we een te hoge bloeddruk dan is het belangrijk om verder te kijken naar onderliggende oorzaken omdat de hoge bloeddruk alleen goed te behandelen is als ook dit probleem aangepakt wordt.

De prognose hangt af van de onderliggende aandoening en de al eventueel aanwezige schade op het moment dat de diagnose wordt gesteld. Het mooiste zou zijn om bij alle katten ouder dan 8 jaar in ieder geval 1 keer per jaar de bloeddruk te meten, zo kun je onderliggende problemen tijdig opsporen en een te hoge bloeddruk behandelen voordat er symptomen (en dus al schadelijke gevolgen) zijn.

Wilt u graag de bloeddruk van uw kat laten meten dan is dit mogelijk op de vestigingen in Harmelen en Vleuten. Geef dit van te voren aan zodat we dit op een geschikt moment in kunnen plannen. Bloeddrukmeting is ook mogelijk tijdens ons paraveterinairspreekuur in Harmelen.