Gedurende de zomermaanden is de “hotspot” een huidaandoening die we veelvuldig tegenkomen. Voor de baasjes is het altijd weer schrikken. Van het ene op het andere moment heeft je dier een akelige, kale ontstoken wond op zijn lijf.

Een hotspot ontstaat na langdurig heftig likken of krabben door jeuk of ongemak op een bepaalde plek. Al na enkele uren kan dit een zeer uitgebreide ontsteking geven. Deze jeuk kan door veel dingen veroorzaakt worden zoals: teken of vlooienbeten, volle anaalklieren, een oorontsteking, een allergische reactie of bijvoorbeeld zwemmen in vies water waarna de hond lang nat blijft.

Het vele likken geeft een kale natte plek, de huid is vurig rood en door de bacteriële ontsteking zit er vaak een wat gele etterlaag op. Het blijven likken zorgt voor een vicieuze cirkel: meer ontsteking geeft meer jeuk en dus weer meer likken etc. Na scheren zien we vaak dat de ontsteking onder de vacht nog veel verder doorgaat dan je in eerste instantie denkt. Naast de extreme jeuk kan de hond er door de bacteriële ontsteking ook goed ziek van zijn. Ze zijn sloom, willen niet eten en hebben (hoge) koorts.

Een hotspot moet meteen goed aangepakt worden omdat hij zich anders in een snel tempo uitbreid. Is de hotspot nog klein en is de hond niet ziek dan kan dit thuis gebeuren. De plek moet geschoren of geknipt worden en vervolgens goed schoongemaakt met Betadine. Daarna moet de wond zo droog mogelijk gehouden worden en moet voorkomen worden dat de hond blijft likken.

Is de hond er ziek van of is de plek groot of breidt deze zich ondanks de behandeling uit, dan is een bezoek aan de dierenarts nodig. Het alleen lokaal behandelen van de hotspot zal dan niet meer voldoende zijn. De dierenarts zal de wond uitgebreid scheren, wat niet altijd makkelijk is omdat de plek zeer gevoelig is. De wond wordt goed schoon gemaakt en moet vervolgens behandeld worden met een desinfecterende wondzalf (bijvoorbeeld honingzalf) of een prednison houdende antibiotica zalf, dit afhankelijk van de mate van bacteriële infectie. Is de hond ook algemeen ziek dan is deze lokale behandeling vaak onvoldoende en moet deze aangevuld worden met een antibiotica kuur en ontstekingsremmer. Belangrijk is om te voorkomen dat er verder gelikt word door middel van een kraag of als de locatie van de wond dit toelaat een petshirt.

Is de oorzaak van de jeuk bekend dan moet natuurlijk deze ook gelijk mee behandeld worden. Is uw hond gevoelig voor het krijgen van een hotspot zorg er dan door preventieve maatregelen voor dat de kans op een hotspot zo klein mogelijk word. Denk hierbij aan: een goede vlooien- en tekenpreventie, regelmatig reinigen van de oren met een oorcleaner, afspoelen en goed drogen van de hond na het zwemmen, tijdig trimmen van de hond als dit voor het ras nodig is.