Kattenziekte is bij de meeste mensen bekend als onderdeel van de jaarlijkse vaccinatie bij de kat. Daarnaast komt kattenziekte regelmatig in het nieuws omdat er ergens in het land een uitbraak is.

Maar wat is kattenziekte nu precies?
Kattenziekte is een erg besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het Feline Panleukopenie-virus. Een virus wat sterk verwant is aan het Parvovirus bij de hond. Katten kunnen besmet worden door onderling contact maar ook indirect (bijvoorbeeld via kleding van de eigenaar). Het virus kan erg lang overleven in de omgeving en is zeer besmettelijk wat kattenziekte tot een gevreesde ziekte maakt.

Kattenziekte kan voorkomen bij dieren op alle leeftijden. Maar geeft vooral problemen bij jonge dieren. De laatste jaren zien we dat er minder katten jaarlijks geënt worden, wat de kans op een uitbraak van kattenziekte in de toekomst groter maakt.

Symptomen
Enkele dagen nadat een gevoelige kat in aanraking gekomen is met het virus wordt de kat algemeen ziek: hij is lusteloos, heeft koorts en wil niet meer eten en drinken. Heftig braken en waterdunne diarree (soms met bloed erbij) treden op de voorgrond. Het dier zal op deze manier snel uitgedroogd raken. Van de dieren met ziekteverschijnselen zal 70-80 % overlijden ondanks instellen van ondersteunende therapie.

Bij zwakke dieren kan dit proces zo snel gaan dat de dieren zonder duidelijke ziekteverschijnselen overlijden.

Kittens die in de baarmoeder besmet zijn met kattenziekte hebben vaak een onvoldoende ontwikkeling van de kleine hersenen, waardoor ze levenslang incoördinatie of trillingen kunnen laten zien.

Diagnose
De diagnose “kattenziekte” kunnen we stellen door bij een verdacht dier de ontlasting te testen. De ontlasting word uit de anus gehaald met een speciale swab of een vochtig wattenstaafje. Deze ontlasting word dan getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen het parvovirus. De test is ontwikkeld voor honden maar is ook bruikbaar bij katten. Is de kat in de afgelopen 7-10 dagen geënt tegen kattenziekte dan kan de test vals-positief zijn omdat de enting dan de testuitslag beïnvloed.

Therapie
Kattenziekte word veroorzaakt door een virus, er zijn helaas nog geen effectieve virus remmende medicijnen tegen dit parvovirus. Het enige wat we dus kunnen doen is de kat zo goed mogelijk ondersteunen en de symptomen bestrijden.

Dit kan door:

  • Dwangvoeren: katten die niet eten en drinken verzwakken snel. Bijkomend probleem is dat bij niet eten de lever gaat vervetten waardoor deze slechter functioneert en het dier zich nog slechter gaat voelen.
  • Infuus: zowel om de uitdroging op te heffen als om deze te voorkomen bij dieren die nog niet zo ziek zijn.
  • Koortsremmer: koorts zorgt voor slecht eten, het remmen van de koorts kan dus helpen bij herstel.
  • Anti braakmiddel: veelvuldig braken geeft uitdroging en dwangvoeren is alleen mogelijk als de kat het vervolgens niet meteen weer uitbraakt.
  • Antibiotica: werkt niet tegen het virus zelf maar kan er wel voor zorgen dat er geen bijkomende bacteriële infecties te voorkomen en om overgroei van “foute” bacteriën in de al aangetaste darm te voorkomen.

Ondanks alle bovengenoemde maatregelen overlijdt helaas 70-80 % van de zieke dieren. Het virus kan jarenlang in de omgeving overleven dus het is vrijwel onmogelijk om alle besmettelijke virusdeeltjes weg te krijgen. Wel is het mogelijk om het aantal besmettelijke virusdeeltjes sterk te reduceren door de ruimte waarin de katten komen goed te reinigen en desinfecteren alsmede al de voer- / drinkbakjes, kleedjes en speeltjes.

Gelukkig treedt er zelden een uitbraak van kattenziekte op. Dit omdat de meeste katten tegen kattenziekte worden gevaccineerd. Doorgaans worden kittens op 9 en 12 weken leeftijd gevaccineerd tegen kattenziekte waarna deze enting op 1 jaar leeftijd wordt herhaald. Daarna is het afhankelijk van het gebruikte vaccin voldoende om elke 2-3 jaar de enting tegen kattenziekte te herhalen. Tegen niesziekte moet wel jaarlijks geënt worden omdat hier maar 1 jaar weerstand tegen wordt opgebouwd.

Is uw dier gewoon jaarlijks netjes geënt dan is hij/zij goed beschermt tegen kattenziekte. Kittens of dieren die langer dan 3 jaar niet geënt zijn tegen kattenziekte moeten 2 keer geënt worden met drie weken tussentijd.  Twijfelt u of uw huisdier goed beschermt is dan kunt u altijd contact opnemen met de praktijk.