Plakpoep bij het konijn

Normale konijnenkeutels zijn donkerbruin, hard en ongeveer 2-4 mm groot. Regelmatig zien we echter bij het konijn zogenaamde plakpoep, plakkaten met zachtere ontlasting die vastkoeken rond de anus. Naast het feit dat dit onhygiënisch is, zijn er zeker in de zomer ook risico's op het krijgen van myasis (maden. Vliegen vinden het heerlijk om eitjes te leggen in deze plakpoep). Plakpoep kan meerdere oorzaken hebben en is belangrijk om tijdig aan te pakken.

Plakpoep of diarree?

Om dit onderscheid te maken is het belangrijk om te beseffen dat het konijn 2 soorten ontlasting heeft. De dagontlasting: dit zijn de harde keutels die je normaal in het hok vindt. En de nachtontlasting: dit zijn zachtere keutels uit de blinde darm, het konijn hoort deze rechtstreeks uit de anus zelf op te eten, dit is belangrijk omdat in deze ontlasting nog veel noodzakelijke vitaminen zitten die door de bacteriën in de dikke darm gevormd worden.

Bij diarree is de dagontlasting dun en vind je geen normale keutels meer in het hok. Bij plakpoep eet het konijn de nachtontlasting niet netjes op waardoor deze rond de anus vast gaat koeken. Gedurende de dag worden er dan wel normale keutels gevormd.

Oorzaken van plakpoep

  • Een van de belangrijkste oorzaken is overgewicht. Als het konijn te dik is, kan het simpelweg niet meer goed bij de anus waardoor hij de nacht keutels niet op kan eten.
  • Pijn / ongemak is een 2e veel voorkomende oorzaak. Heeft uw konijn bijvoorbeeld rugpijn dan zal hij de rug niet zover kunnen / willen buigen om de nachtkeutels op te eten.
  • Vieze smaak van de nacht keutels. Medicatie en dan met name antibiotica kan een vieze smaak aan de ontlasting geven waardoor het konijn deze tijdelijk niet op eet.
  • Pinworm. Dit is een worm die leeft in de blinde darm van het konijn. Bij de meeste konijnen geeft dit geen problemen.

Oplossen van plakpoep

Plakpoep door het geven van medicatie zal binnen een paar dagen na af maken van de kuur vanzelf weer verdwijnen. Wel is het dan belangrijk om de plakpoep dagelijks te verwijderen en het gebied rond de anus schoon en droog te houden.

Heeft een konijn vaker of langdurig plakpoep dan is het verstandig om een dierenarts het konijn na te laten kijken. Bij overgewicht is het verstandig om het konijn op dieet te zetten (juiste voeding in de juiste hoeveelheden). Afvallen geeft ook meteen minder belasting van de gewrichten waardoor de kans op pijn en ongemak ook afneemt.

Is er bij het onderzoek sprake van gevoeligheid van de rug of heupen dan kan er gekozen worden voor het geven van een pijnstiller/ontstekingsremmer voor enkele weken. Ook als we geen pijnreactie vinden, is het soms verstandig om deze medicatie te geven gedurende een proefperiode. Dit omdat het konijn als prooidier gewend is om pijn te verbergen, het kan dus zijn dat we dit missen tijdens een onderzoek.

De aanwezigheid van pinworm kan getest worden door middel van onderzoek. De eitjes van deze worm komen met de nachtontlasting mee naar buiten en blijven rond de anus zitten. Door met een plakbandje goed tegen de anus te drukken plakken deze hier aan vast als ze aanwezig zijn. Onder de microscoop kunnen we deze dan zien. Tonen we pinworm aan dan is dit goed te behandelen met een ontwormmiddel.

Bij de meeste konijnen is door aanpassen van dieet / afvallen, eventuele pijnbestrijding of indien nodig ontwormen de plakpoep op te lossen. Bij enkele konijnen blijft het aanwezig. Mogelijk omdat dit inmiddels een gewoonte is om de nachtontlasting niet op te eten of omdat het konijn gewoon te lui is om dit te doen. Het is dan belangrijk om de aangekoekte ontlasting te blijven verwijderen om te zorgen dat er geen ontstekingen ontstaan in het gebied rond de anus. Korter maken van de haren door scheren of knippen kan het schoon houden makkelijker maken.