Een konijn is een gezelschapsdier, in het wild zijn ze gewend om in groepen te leven. Een konijn is dus ook liever niet alleen. Door eenzaamheid kunnen er gedragsafwijkingen optreden.

Het beste kun je konijnen bij elkaar zetten die dezelfde leeftijd hebben. Dus allebei jong of allebei ouder. Optimaal is twee konijntjes uit hetzelfde nest.

De beste combinatie is een mannetje en een vrouwtje. Er moet dan wel voor gezorgd worden dat er geen ongewenste nestjes komen. De konijntjes kunnen vanaf 3-4 maanden geslachtsrijp zijn. Ze moeten dan apart gezet worden, zorg er wel voor dat ze elkaar nog kunnen zien.
Op 4-5 maanden kan het mannetje gecastreerd worden en 2-3 weken later kunnen ze weer bij elkaar (vanaf dat moment is het mannetje niet vruchtbaar meer). Op een later moment kan het vrouwtje nog gesteriliseerd worden om onderstaande redenen.
Bij twee konijntjes van hetzelfde geslacht kan het beste gekozen worden voor twee mannetjes.

Door castratie / sterilisatie voorkom je ongewenst, door hormonen bepaald, gedrag als dominantie, sproeien, agressie en vechten.
Vaak zien we dat een konijntje dat in de puberteit komt ineens niet meer het lieve konijntje is. Het konijn kan gaan grommen, stampen en bijten. Het gedrag verbeterd over het algemeen na de castratie / sterilisatie.
Bij vrouwtjes is het steriliseren ook belangrijk om op latere leeftijd baarmoedertumoren te voorkomen.

Ook konijntjes uit hetzelfde nest kunnen als de puberteit begint gaan vechten. Ze moeten dan uit elkaar gehaald worden en snel geholpen worden. Gebeurt dit te laat dan kunnen ze slecht weer samen gezet worden omdat ze kunnen blijven vechten.
Onderling vechten is ook te voorkomen door ze voldoende ruimte te geven: één van de twee moet zich terug kunnen trekken voor een “time-out”. Als je oudere konijnen bij elkaar zet (bijvoorbeeld als er een konijn overleden is), is ook de combinatie mannetje en vrouwtje het beste. Als konijnen niet met elkaar overweg kunnen, kunnen ze zich echt doodvechten.

Niet alles kan dus zomaar bij elkaar. Bij niet geholpen konijnen heb je de meeste kans op vechten. Als je op zoek gaat naar een maatje voor je konijn is het handig om het konijn mee te nemen: hij / zij zal het dan al aangeven als het echt niet gaat klikken.
Ga je het nieuwe konijn halen bij een konijnenopvang dan kunnen ze je daar vaak goed adviseren omdat ze veel ervaring hebben met het koppelen van konijnen.