Sterilisatie van het konijn

Mannetjes konijnen worden vaak gecastreerd, dit i.v.m. gedrag en om dracht te voorkomen als het mannetje bij een vrouwtje wordt gezet.
Vrouwelijke konijnen worden dan vaak niet geholpen terwijl dit wel verstandig zou zijn. Je voorkomt op deze manier dat het vrouwtje op latere leeftijd baarmoedertumoren of een ander baarmoederprobleem krijgt.  Deze zijn te voorkomen door het vrouwtje op jonge leeftijd te laten “helpen”.

Er zijn een aantal redenen om een vrouwtjes konijn te laten steriliseren:

·         Het voorkomen van ongewenste dracht

·         Het voorkomen van ontstekingen aan de baarmoeder

·         Het voorkomen van tumoren in de baarmoeder en hiermee samenhangende uitzaaiingen naar de longen

·         Het voorkomen van hormonale problemen door cystes op de eierstokken

·         Voorkomen van agressiviteit door dominantie bij vrouwelijke konijnen tegen het mannetje of ook tegen mensen. Dominantie kan zich uiten in rijden op het mannetje of sproeien. Ook kan een lief konijntje door hormonen veranderen in een grommend / bijtend konijn.

Bij wel 60% van de vrouwelijke niet gecastreerde dieren boven de 2 jaar komen baarmoedertumoren voor, boven de 4 jaar is dit percentage al gestegen naar 60-80%. De tumoren kunnen uitzaaien naar bijvoorbeeld de longen en zo luchtweg problemen geven.

Hoe gaat een sterilisatie bij een konijn nu in zijn werk

Vanaf een leeftijd van 6 maanden kan een konijn gesteriliseerd worden. Het konijn is dan volwassen genoeg om de narcose aan te kunnen en er zit nog niet veel vet rond de baarmoeder waardoor de operatie relatief makkelijk uit te voeren is (bij oudere dieren bevindt zich erg veel vet in de ophangbanden van de baarmoeder wat de operatie moeilijker maakt). Konijnen zijn wat gevoeliger voor een narcose dan honden en katten. Door de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, zorgen we ervoor dat dit ook bij het konijn veilig kan gebeuren.

Het konijn wordt gewogen zodat we een gepaste narcose kunnen geven. Tijdens de operatie houden we het konijn in slaap met een veilige gasnarcose en extra zuurstof. We geven een goede pijnstiller, medicatie om de darmmotiliteit te bevorderen en onderhuids infuus. Tijdens de operatie houden we de temperatuur goed in de gaten.

Zowel de eierstokken als de baarmoeder wordt verwijderd dus eigenlijk zouden we moeten spreken over een castratie. Ook de baarmoeder halen we weg zodat hier geen gezwelletjes meer in kunnen ontstaan. De buik hechten we vervolgens in drie lagen, alle hechtingen onderhuids zodat het konijn er niet aan kan zitten. Eventuele open plekjes worden met speciale huidlijm gesloten.

Als we klaar zijn gaat het konijn in een verwarmd hok en geven we een anti-middel om de narcose op te heffen. Zodra het konijn wakker is, wordt het gedwangvoerd met speciaal recoveryvoer om het maagdarmkanaal te ondersteunen.

Als het konijn naar huis gaat krijgt het een pijnstiller en darmstimulerende medicatie mee. Na tien dagen moet de wond gecontroleerd worden of deze netjes genezen is.

Door een goede verzorging worden konijnen steeds ouder. Tijdige sterilisatie kan dus veel gezondheidsproblemen op latere leeftijd voorkomen.