Vanaf 2015 is het bij ons op de praktijk mogelijk om uw hond laparoscopisch (via een kijkoperatie) te laten steriliseren. Via 2 kleine gaatjes worden er nadat de buik op spanning is gebracht instrumenten ingebracht waarmee we de eierstokken in beeld kunnen brengen en kunnen verwijderen.

We hebben inmiddels ook de beschikking over de kleine laparoscopie set waarmee ook hondjes onder de 10 kilo voortaan laparoscopisch gesteriliseerd kunnen worden. Bij katten zal het in de toekomst ook mogelijk gaan zijn.

Waarom adviseren wij sterilisatie via laparoscopie?

De voordelen op een rijtje:

  • 2 kleine buikwondjes in plaats van 1 langere wond.  De wondjes genezen sneller omdat ze kleiner zijn. Minder kans op infectie omdat de dierenarts niet met zijn handen in de buik komt.
  • Beter overzicht in de buik. Door het gebruik van een camera hebben we een mooi overzicht van de organen in de buik. Zo kunnen we een beeld krijgen van de nieren, milt, lever, darmen en de blaas. Tevens kunnen we beter controleren op nabloedingen.
  • Snel herstel met minder napijn. Honden zijn vaak sneller hersteld van de operatie. Er is minder napijn omdat er minder hard aan de eierstokken getrokken hoeft te worden.
  • Minder kans op wondcomplicaties. De gaatjes in de buikwand zijn zo klein dat er geen kans is op wondbreuk.
  • Geen hechtmateriaal in de buik. De eierstokken worden niet afgebonden met lichaamsvreemd hechtmateriaal, het lichaam hoeft dit dus niet af te breken. De huidwondjes zijn kleiner en ook daar is dus minder hechtdraad nodig.

Wat kunnen de nadelen zijn van laparoscopische sterilisatie?

  • Als de baarmoeder er afwijkend uitziet, kan het zijn dat deze ook verwijderd moet worden. Dit kan niet laparoscopisch waardoor de sterilisatie op de traditionele manier voortgezet moet worden. Als de eierstokken erg groot zijn, krijg je ze niet naar buiten door de kleine laparoscopische operatie gaatjes. Het gaatje zal dan iets groter gemaakt moeten worden. De eierstokken zijn dan wel laparoscopisch verwijderd waardoor de hond minder napijn heeft.
  • De milt kan worden aangeprikt bij het met gas opblazen van de buik. Dit is zeldzaam en geeft doorgaans ook geen problemen in het herstel van de hond, maar als dit gebeurd kan er wat (teveel) bloed in de buik liggen waardoor niet goed te controleren is of er nog bloeding is bij de verwijderde eierstok als dit laparoscopisch wordt gedaan. Dit kan een reden zijn om de sterilisatie dan op de traditionele wijze voort te zetten.
  • Kosten zijn hoger dan bij een traditionele sterilisatie vanwege gebruik van speciale apparatuur, extra assistentie tijdens de operatie en onderhoud van instrumentarium.
  • Niet in beeld kunnen krijgen van de eierstokken. In een enkel geval zal het door ligging van de buikorganen /ophangbanden moeilijk / niet mogelijk zijn op de eierstokken optimaal in beeld te krijgen. Goed in beeld hebben, is een vereiste om de operatie veilig uit te kunnen voeren. Duurt het erg lang dan kan het narcose technisch voor de hond beter zijn om de sterilisatie traditioneel te doen.
  • Storing van apparatuur. In een zeldzaam geval zal bij een storing aan de apparatuur (zoals uitvallen van de camera) de ingreep niet door kunnen gaan. De operatie zal op de traditionele wijze worden voortgezet.