Myasis ofwel madenziekte is een probleem waar we helaas regelmatig tegen aanlopen bij het konijn. Het wordt veroorzaakt doordat de blauwgroene “strontvlieg “ eitjes legt op het konijn. Deze vlieg wordt vooral in het voorjaar en het begin van de zomer gezien, maar door het warme vochtige weer komt hij ook 's zomers en in het najaar voor.

Deze vlieg doet heel veel nuttig opruimwerk, maar is ook op zoek naar “vieze” achterwerken van onze konijnen. Ze leggen eitjes in aangekoekte uitwerpselen, op de natte huid of in wondjes. De larven die hier uitkomen gaan op zoek naar eten en banen zich binnen een paar uur een weg naar binnen.
Vaak zit het konijn dan erg suf in zijn hok, wil niet eten en bij het optillen valt er dan een behoorlijke wond onder de staart of achterbenen op. De maden richten zoveel schade aan dat het konijntje binnen twee dagen kan overlijden als er niet meteen een behandeling ingesteld wordt.

Onder narcose (het is namelijk erg pijnlijk voor het konijn) wordt de achterkant gewassen en indien nodig geschoren. Vervolgens worden alle maden met een pincet verwijderd. De ontstane wonden worden opgefrist en behandeld met een speciale zalf.
De nabehandeling bestaat uit ontstekingsremmers en antibiotica. Door de ontstekingsreactie kan namelijk een fatale bloedvergiftiging optreden. Regelmatig worden de maden echter te laat opgemerkt waardoor er al zoveel schade is dat de behandeling te laat komt.

Voorkomen is dus in dit geval erg belangrijk:

  • controleer in de zomer elke dag de achterkant van het konijn;
  • maak het hok regelmatig schoon;
  • heeft het konijn een vieze achterkant door urine of ontlasting maak dit dan goed schoon in een teiltje lauwwarm water;
  • zorg voor een goede voeding (lees hier meer), dit is namelijk meestal de oorzaak van diarree of het niet op kunnen eten van de nachtontlasting door overgewicht;
  • het konijn is tegen de vliegen te beschermen door fijn vliegengaas over het buitenhok aan te brengen.
  • Preventief kan het konijn behandeld worden met no-myasis spray. Dit is een spray die maandelijks op de achterhand aangebracht word. De spray is verkrijgbaar op de praktijk.