Wat is myxomatose?
Myxomatose wordt veroorzaakt door het myxomavirus een virus dat behoort tot de pokkenvirussen. Myxomatose wordt voornamelijk verspreid door stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting door contact met besmette dieren of materialen mogelijk.

Hoe is de ziekte te voorkomen?
- Preventief vaccineren van uw konijn De ziekte is moeilijk te behandelen dus voorkomen is beter dan genezen.
- Weren van insecten in het konijnenhok door plaatsen van horren of fijnmazig gaas. Zo voorkom je ook meteen dat vliegen eieren kunnen leggen op het konijn en dat het konijn last krijgt van myasis.
- Als u vlooien bij uw konijn signaleert zorg dan voor een adequate bestrijding, vraag uw dierenarts om advies. En voorkom contact met dieren die vlooien over kunnen brengen als bijvoorbeeld egels.
- Zorg voor een goede hygiëne. Zeker als u konijnen in verschillende hokken hebt.
- Neem bij verdenking van myxomatose contact op met uw dierenarts en zorg dat de eventueel aanwezige andere konijnen geen contact hebben met het besmette konijn.

Symptomen van myxomatose
Enkele dagen tot twee weken na de besmetting treden de eerste symptomen op. Kenmerkend voor de ziekte is de zwelling van oogleden, mond en anus. De oogleden kunnen zo dik worden dat het konijn niks meer kan zien. Ook ontstaan er knobbels in de huid (de zogenaamde myxomen). Deze komen vooral voor op de oren, rond de mond en op de rug.

Enkele dagen na het ontstaan van de eerste symptomen krijgt het konijn een longontsteking, waaraan de meeste konijnen overlijden. Myxomatose is een dodelijke aandoening waaraan in het wild 90- 95% van de besmette dieren zal overlijden.

Therapie
Het oorzakelijke virus is niet te behandelen dus het enige wat je kunt doen is het konijn zo goed mogelijk verzorgen. Belangrijk is dat het konijn goed blijft eten, indien nodig door middel van dwangvoeren. De bijkomende infecties moeten bestreden worden met behulp van antibiotica en oogzalf. Een pijnstiller zal er voor zorgen dat het konijn zich wat beter voelt.
Het kan weken tot maanden duren voordat het konijn weer helemaal de oude is.

Vaccinatie
Voorkomen is dus beter dan genezen. Met het nieuwe vaccin geeft een keer per jaar enten een goede bescherming. De bescherming is niet 100% maar de symptomen zullen in ieder geval veel minder ernstig zijn als uw konijn geïnfecteerd wordt. De meeste uitbraken in de wilde konijnen populatie zie je in het voor- en najaar.
De eerste vaccinatie mag op een leeftijd van 5 weken gegeven worden. Een week na de vaccinatie is het konijn pas beschermd tegen de ziekte, in die week kan het dus nog wel besmet worden door een veldvirus. Let in die periode dus goed op de hygiëne. Deze enting kan een locale verdikking geven op de injectieplaats, die na een paar weken weg zal trekken.