Iedereen weet dat de hond en kat twee tot vier maal per jaar ontwormd moeten worden, maar hoe zit dit nu eigenlijk bij het konijn?

De wormen die we meestal bij de hond/ kat zien zoals de lint- en spoelworm zien we eigenlijk niet bij het konijn . Ze kunnen een enkele keer voor komen als er vers geplukt gras en groen gevoerd wordt.

De meeste wormen bij het konijn zijn ook non-pathogeen, wat betekent dat ze ook in grotere aantallen (meestal) geen ziekte veroorzaken.

De worm die wel regelmatig gezien wordt, is de “pinworm” (Passalurus ambiguus). Deze worm zit in de dikke darm van het konijn en kan door irritatie de darmmotiliteit beïnvloeden. Omdat de darmen niet meer goed samentrekken komt het maagdarmkanaal stil te liggen ( de zogenaamde paralytische ileus), er gaat zich dan gas ophopen en door de buikpijn zal het konijn slecht gaan eten en minder / geen keutels produceren.

Het konijn kan  besmet worden door de moeder en het jaren met zich meedragen, ook in de tuin of door eten van vers geplukt eten kan besmetting optreden. Vervolgens besmet het konijn zichzelf weer door het eten van blinde darm keutels met eieren van de worm.

Een konijn dat regelmatig een stille darm heeft kan een worminfectie hebben. Ook worden er bij een worminfectie weleens slijmdraden op de keutels gezien of de dikke darmkeutels kunnen afwijkend van vorm zijn (plakkerige massa in plaats van mooie keuteltjes).

Soms zijn de wormen als kleine witte sliertjes op de blinde darmkeutels te zien, zo is de diagnose met zekerheid te stellen . Vaak worden de blinde darmkeutels echter door het konijn op gegeten en is het niet mogelijk om deze te onderzoeken. Soms zitten er wel nog eitjes van de pinworm rond de anus, door hier even een plakbandje op te plakken en vervolgens onder de microscoop te kijken wat hier aan is blijven plakken kan soms ook aangetoond worden dat het konijn besmet is. Is het niet mogelijk om het aan te tonen maar is het konijn wel verdacht van een worminfectie (afwijkende keutels, vaak stil liggende darm en/of vaak plakpoep) dan kan preventief behandeld worden met een speciale ontwormingskuur.

Bij sommige konijnen word vaker een plakkaat wat zachtere ontlasting aan de staart gezien. Als ze hiernaast ook normale ontlasting (mooie keutels) hebben dan zijn dit de dikke darmkeutels die je niet zou moeten zien omdat ze deze normaal 's ochtends direct uit de anus zelf opeten. In het wild is dit belangrijk omdat hier nog veel voedingsstoffen inzitten, een deel van de huiskonijnen is echter door voldoende goede voeding te "lui" om dit op te eten. Hier is vaak weinig aan te sturen behalve schoon houden van de achterhand. Het is wel verstandig om door het geven van een speciale ontwormingskuur pinworm als oorzaak van deze plakpoep uit te sluiten.

Bij konijnen die veel los in de tuin lopen of die vers geplukt groen krijgen is het verstandig om twee keer per jaar de ontlasting bij de dierenarts te laten controleren op wormeieren en indien nodig het konijn te ontwormen.