Ovariumcystes (ofwel cystes op de eierstokken) is een veel voorkomende aandoening bij de vrouwelijke cavia’s ouder dan 2 jaar. Ongeveer 80% van de vrouwelijke cavia’s krijgt deze cystes vaak aan beide ovaria.
Er zijn drie verschillende soorten ovariumcystes, afhankelijk van het deel van de eierstok waar ze ontstaan. De grootte van de cystes en de mogelijke hormoonproductie bepalen welke klachten er gezien kunnen worden.
De cystes kunnen erg groot worden, een diameter van 5 cm is mogelijk (dit is behoorlijk als je bedenk hoe groot een cavia is en dat de cystes meestal aan beide ovaria aanwezig zijn).

Cystes kunnen bij het lichamelijk onderzoek eventueel al gevoeld worden voordat er klachten ontstaan. De definitieve diagnose is te stellen door middel van een echo of, bij grote cystes, ook door middel van een röntgenfoto.

Klachten die gezien kunnen worden bij de cavia zijn:
- onvruchtbaarheid

- kale plekken in de flanken zonder jeuk, vaak symmetrisch. Dit komt door overmatige hormoonproductie

- ademhalingsproblemen, vermageren met toch een dikke buik, stoppen met eten, buikpijn en bloed in de urine kunnen optreden als cystes erg groot worden.

Deze cystes zijn vaak niet met medicijnen te behandelen. Slechts een heel klein deel van de cystes reageert namelijk op hormonen.
Leegzuigen van de cystes werkt ook niet afdoende, ze lopen snel weer vol en het risico bestaat dat ze kapot springen en zo een buikvliesontsteking geven.
Beste therapie is om te steriliseren zodra de cavia klachten krijgt van de cystes. De prognose voor herstel is dan gunstig.

Wacht daarom niet tot cystes te groot zijn, dit maakt het opereren moeilijker en geeft dan een hoger operatierisico.