Net als bij mensen komen prostaatproblemen bij de oudere reu regelmatig voor. Bij de niet gecastreerde reu is een goedaardige zwelling van de prostaat een vaak voorkomend probleem.

De prostaat is een klier die achter de blaas om de urinebuis van een reu zit. De prostaat heeft vooral een functie in de voortplanting. Hij produceert onder invloed van hormonen prostaatvocht waaraan bij de dekking zaadcellen toegevoegd worden.

Een vergroting van de prostaat kan voor klachten zorgen. Welke klachten optreden en de ernst van de klachten hangt af van de mate van vergroting van de prostaat en de oorzaak van deze vergroting. 

Vaak opgemerkte symptomen zijn:

  • Abnormale uitvloeiing uit de penis: dit kan zowel bloed(-stolsels) als pus zijn, vaak onafhankelijk van het plassen maar kan ook in de urine voorkomen.
  • Afwijkend plas- / poepgedrag: de hond kan tijdens het plassen druppelen of een onderbroken straal hebben. De ontlasting kan afgeplat zijn omdat de grote prostaat in het bekken ruimte inneemt waardoor de passage van ontlasting wordt belemmerd.
  • Buikpijn
  • Moeilijk of wijdbeens lopen
  • Koorts en algemeen ziek zijn

Is er sprake van bovengenoemde klachten dan zal de dierenarts bij het lichamelijk onderzoek de prostaat controleren. De hond kan pijnklachten aangeven bij palpatie van de buik in de buurt van het bekken. Bij rectaal onderzoek kan de prostaat vergroot zijn of pijnlijk bij aanraken.  Een echo kan meer informatie geven en ook bloedonderzoek kan zinvol zijn om te kijken of er een ontstekingsbloedbeeld is. Door middel van dit onderzoek kunnen we vaststellen om welk prostaatprobleem het gaat en wat de juiste therapie gaat zijn.

De meest voorkomende aandoening is Benigne prostaathypertrofie (BPH), een goedaardige prostaatvergroting. Meer dan 80% van de intacte reuen ouder dan 5 jaar heeft een vorm van goedaardige prostaatvergroting. Ook al is het goedaardig kan het wel voor lichamelijke klachten zorgen. Door de vergroting kan de hond pijn en ongemak hebben en ook is de kans op bijkomende problemen zoals een ontsteking van de prostaat groter.                                      

Op de lange duur is castratie de beste oplossing. In de meeste gevallen komen de klachten daarna nooit meer terug. Chemische castratie is ook een tijdelijke mogelijkheid. Na het uitwerken van deze chip zal de prostaat onder invloed van de terugkerende  hormonen waarschijnlijk wel weer gaan groeien waardoor de klachten terug zullen komen.  Sinds enige tijd is er ook een middel op de markt genaamd Ypozane®. Dit middel werkt heel gericht op de prostaat en geeft een snelle vermindering van de grootte van de prostaat. Na het geven van een kuur van een week werkt deze 5-6 maanden. Bij terugkomen van de klachten kan het herhaald worden.

Minder vaak voorkomend is prostatitis: een ontsteking van de prostaat. Prostaatontstekingen kunnen acuut of chronisch zijn. Zeker bij een acute ontsteking kan de hond erg ziek zijn waardoor soms opname aan het infuus nodig is. De prostaatontsteking behandelen we met antibiotica en ontstekingsremmers/pijnstillers. In chronische gevallen kan het nodig zijn om enkele weken te behandelen. Ook bij een prostaatontsteking kan chemisch castreren of behandelen met Ypozane® zinvol zijn om de prostaat kleiner en rustiger te maken. Als complicatie van een prostaatontsteking kunnen er abcessen in de prostaat ontstaan.

Ook kunnen er prostaatcystes voorkomen bij de reu. Dit zijn met vocht gevulde holtes in de prostaat. Meestal zijn ze goedaardig maar ze kunnen door hun grootte wel problemen geven. Honden met deze cystes lopen een wat groter risico op het ontstaan van prostaatontstekingen of abcessen in deze cystes. Geven de cystes door hun grootte problemen dan kan er geprobeerd worden om ze onder echobegeleiding aan te prikken en te legen. Is dit niet mogelijk of werkt het onvoldoende dan kunnen ze operatief behandeld worden.

Prostaatkanker komt gelukkig erg weinig voor en word vooral gezien bij oude gecastreerde reuen. Ze zijn meestal kwaadaardig en kunnen snel uitzaaien naar andere plekken in het lichaam. De prognose bij prostaatkanker is helaas erg slecht.