De meeste mensen met een kitten staan er niet bij stil dat dit leuke kleine diertje al na 6 tot 9 maanden geslachtsrijp is. Poezen worden op deze leeftijd voor het eerst ‘krols’ en katers gaan ‘stinken’. De poes wordt nu erg aantrekkelijk voor katers die op het liefdespad zijn en zelfs een korte ontmoeting kan leiden tot een onverwachte gezinsuitbreiding 9 weken later. Omdat poezen een eisprong krijgen tijdens de dekking is het bijna altijd de eerste keer ‘raak’.

Castratie van de kater

Als katers geslachtsrijp worden kunnen ze de neiging krijgen overal tegen aan te plassen (het zgn. ‘sproeien’). Ook krijgt de urine een doordringende ‘katerlucht’. De katers zijn veel op pad en komen vaak terug onder de krabben en abcessen van hun vaak luidruchtige nachtelijke gevechten. Tijdens hun zwerftochten steken ze vaak drukke wegen over en wordt elk jaar een groot aantal aangereden. Om dit te voorkomen is het verstandig om uw kater te laten castreren zodra hij 6 tot 8 maanden oud is. Hij zal dan veel huiselijker en gezonder blijven.

Sterilisatie van de poes

Een krolse poes is erg aanhankelijk, ligt vaak over de grond te rollen, miauwt luidruchtig en zal vaak proberen naar buiten te komen om achter de katers aan te gaan.
Krolsheid en ook het krijgen van een nestje is tijdelijk te voorkomen door het geven van de poezenpil. Deze moet elke week worden gegeven maar is niet geschikt voor langdurig gebruik. Bij langdurig geven is er namelijk een verhoog risico op melkkliertumoren, bestaat er een grote kans op baarmoederontstekingen en ontstaan er cystes op de eierstokken. Ook mag de pil niet gegeven worden voor de eerste krolsheid omdat er dan een groot risico is op het extreem zwellen van de melkklieren (het zgn. Dolly Parton-syndroom).
Als u dus zeker weet dat u geen nestje wil is het makkelijker en beter voor de poes om voor sterilisatie te kiezen. Door een operatie worden dan beide eierstokken en indien nodig de baarmoeder verwijderd. De operatie is een betrekkelijk geringe ingreep (klik hier voor meer informatie) en de poes kan de zelfde dag nog naar huis. De poes kan vanaf 6 maanden gesteriliseerd worden, is ze net krols geweest of heeft ze net een nestje gehad dan is het verstandig 3 tot 4 weken te wachten.

Het is een fabeltje dat het beter is voor de poes om eerst een keer krols te zijn geweest of eerst een nestje te laten krijgen vóór de sterilisatie.