De schildklier is een klein orgaan dat aan weerszijden van de luchtpijp net onder het strottenhoofd ligt . De schildklier maakt het hormoon thyroxine dat onder andere verantwoordelijk is voor het functioneren van de stofwisseling.
De schildklier staat onder controle van de hypofyse (onderdeel van de hersenen) dat door middel van het afgeven van TSH (schildklier stimulerend hormoon) de productie van het thyroxine reguleert.
Om thyroxine te produceren, heeft de schildklier jodium nodig. Dit moet in voldoende mate via de voeding worden opgenomen. Onvoldoende jodium geeft dus een slecht werkende schildklier.

Zowel bij de hond als de kat zien we regelmatig schildklierproblemen. De symptomen en de leeftijd waarop de problemen zich voordoen verschillen tussen de hond en de kat:
- Bij de senior kat zien we vaak een te snel werkende schildklier (hyperthyreoidie). Er wordt teveel thyroxine aangemaakt waardoor de stofwisseling flink opgejaagd wordt. Deze snelle stofwisseling zorgt uiteindelijk voor een overbelasting van alle organen. De meeste katten met hyperthyreoidie zijn erg druk, hebben een erg hoge hartslag en vallen af ondanks een erg goede eetlust.

- Bij de hond zien we juist een te traag werkende schildklier (hypothyreoidie). Door de tragere stofwisseling zijn deze honden slomer, komen aan ondanks een dieet en vaak is de vacht erg dun met kale plekken en schilfers. Meestal gaat de schildklier op latere leeftijd minder functioneren waardoor de symptomen langzaam ontstaan. De meeste honden zijn in ieder geval ouder dan 2 jaar.

Bij beide wordt de diagnose gesteld met bloedonderzoek. We bepalen dan de hoeveelheid schildklier hormoon in het bloed. Bij de hond gaan we daarna het tekort aan hormoon aanvullen. Bij de kat moet de schildklierfunctie juist geremd worden. Meer over de symptomen, diagnose en therapie bij hyperthyreoidie kunt u hier lezen.