Niezen en een snotneus komen regelmatig voor bij konijnen. Dit wordt, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, lang niet altijd veroorzaakt door een bacteriële infectie van de luchtwegen.

Een konijn met snot heeft een vieze neus (de uitvloeiing is pussig of soms helder), hij niest regelmatig en heeft vaak vieze voorpootjes door het “afvegen” van de neus.

Voordat er zomaar een antibioticumkuur voorgeschreven wordt kijken we het konijn goed na om te kijken of er een andere oorzaak is voor het snotteren.

Andere oorzaken voor een vieze neus bij het konijn zijn:

  • Gebitsproblemen: kieswortelontstekingen geven dan infecties/ abcessen in de sinusholtes;
  • Te warme omgeving of hoge luchtvochtigheid;
  • Luchtvervuiling (denk hierbij aan stof, urinegeur, verf, kooklucht, parfum etc.);
  • Vreemde voorwerpen in de neusgangen / sinussen zoals bijvoorbeeld stro / hooi;
  • Stress of weerstandsvermindering door ziekte.

Gaan we uit van een bacteriële infectie van de luchtwegen dan zijn er twee bacteriën die luchtwegproblemen kunnen veroorzaken bij het konijn. Bordetella bronchiseptica is de minst ernstige. Deze veroorzaakt een snotneus en vaak traanogen. Meestal hebben we met deze bacterie te maken. De tweede bacterie Pasteurella multocida geeft ernstigere verschijnselen; naast een snotneus en traanogen kan er ook een oor- of longontsteking ontstaan. Deze bacterie is ook vaak de boosdoener in abcessen bij konijnen.

Veel konijnen zijn drager van één of beide bacteriën zonder dat ze hier ziek van zijn. Bij stress of ziekte kunnen ze toch problemen geven omdat de weerstand op zo’n moment minder wordt.

Beide bacteriën zijn goed te behandelen met antibiotica, soms is het nodig om een lange kuur of meerdere soorten antibiotica te geven. Ondersteunend kan Bisolvon (hoestsiroop) gegeven worden en is het goed om het konijn te laten “stomen”. Daarnaast moet alles verwijderd worden wat irritaties bij het inademen kan veroorzaken.

Is er onvoldoende reactie op de antibiotica of komt het probleem snel terug dan is het vaak nodig om een röntgenfoto te maken om goed naar de longen en het gebit te kunnen kijken. Ook kan het dan zinvol zijn om een kweek van de neusholte te maken; we kunnen dan kijken met welke bacterie we te maken hebben en voor welke antibiotica deze gevoelig is.

Konijnen kunnen na behandeling geheel klachtenvrij worden. Soms blijft er een bijgeluid bij het ademen of af en toe wat uitvloeiing uit de neus, we spreken dan van chronische snot.