Elke hondenbezitter die geregeld met zijn viervoeter de natuur ingaat, krijgt te maken met teken. Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich vooral ophouden in struiken en hoog gras. Op het moment dat uw huisdier passeert , klemmen ze zich aan de huid vast. De vrouwelijke teken zuigen zich vervolgens in zo’n vijf dagen vol, de mannetjes komen alleen op uw huisdier om te paren. Als de teek zich helemaal volgezogen heeft laat hij zich op de grond vallen en legt daar een heleboel eitjes.

In Nederland komt vooral de Ixodes ricinus teek voor, deze kan besmet zijn met de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van lyme. Uit onderzoek is gebleken dat in sommige gebieden al 50 % van de teken besmet is. Ook komen er inmiddels wat ‘exotische” teken voor die besmet kunnen zijn met babesia een ziekte die we normaal alleen in het buitenland vinden.

Teken zorgen voor huidirritatie en ontstekingen. Zelfs na verwijderen van de teek kan de huid flink opzwellen. Meestal verdwijnt de zwelling snel, maar houd de plek altijd goed in de gaten en ga bij twijfel naar de dierenarts, de zwelling kan nl. ook wijzen op infectie. Omdat teken dus erg gevaarlijk kunnen zijn voor uw huisdier is het belangrijk om uw huisdier elke dag te controleren op teken en eventueel aanwezige teken met een speciale tang te verwijderen. Als de teek op een foute manier verwijderd wordt kan deze door een schrikreactie wat speeksel inspuiten en zo mogelijk een infectie veroorzaken. Gebruik daarom altijd een goede tang, deze zijn te koop bij de dierenarts. Hiernaast is het verstandig om uw huisdier door middel van pippetjes of een tekenband te beschermen, de meeste teken zullen dan dood gaan voordat ze een gevaar kunnen vormen.
Informeer voor de beste tekenbehandeling bij uw huisdier bij de dierenarts.

Let op: naast de bescherming van uw huisdier is het natuurlijk ook belangrijk om u zelf te beschermen. Ook wij kunnen tijdens een natuurwandeling teken oplopen. Zorg er dan ook voor dat u niet met een korte broek door het struikgewas of door hoog gras loopt en controleer na een boswandeling goed op teken. Een tekenbeet is namelijk meestal niet pijnlijk en wordt alleen opgemerkt door het vinden van een teek. Teken alleen verwijderen met een speciale tekentang en bij erge/ lang aanhoudende zwelling contact opnemen met uw huisarts.