Op onze praktijk zien we regelmatig konijnen met een droge schilferige huid. Vaak beginnend met een klein plekje tussen de schouderbladen of op de oren, maar het kan zich uitbreiden over de hele rug van het konijn. Als we dan borstelen met een vlooienkammetje zien we veel witte schilfers en plukjes haren die loslaten.

Oorzaak van dit probleem is vaak de vachtmijt: cheyletiella parasitovorax. Deze mijt leeft op de oppervlakkige huidlaag tussen de schilfers waar ze van leven. Dit in tegenstelling tot de gravende mijt die in de haarzakjes leeft en daar veel jeuk veroorzaakt. Over het algemeen veroorzaken ze geen / nauwelijks jeuk.

Konijnen kunnen deze vachtmijt bij zich dragen zonder er last van te hebben. Bij warm weer of een verlaagde weerstand kunnen ze zich sterk vermenigvuldigen en zo voor irritatie zorgen. Het konijn krijgt nu een rode, droge huid met veel witte schilfers (“roos”).

De volwassen mijten worden overgedragen van dier op dier. Ze kunnen echter ook enkele dagen in de omgeving overleven. Ook honden, katten en mensen kunnen besmet worden en zo voor verdere verspreiding zorgen. De mijt komt meestal binnen via het zaagsel, stro of hooi.

De diagnose is vaak makkelijk te stellen. Met een vlooienkammetje wordt een vachtmonster met veel schilfers genomen, de schilfers bekijken we vervolgens onder de microscoop. Vaak zijn dan zowel mijten als eieren te vinden.

Zijn er erg veel schilfers dan is het goed om het konijn te behandelen. Dit kan op 2 manieren: met een vlooienpipet (voor de hond/kat) met de werkzame stof Selamectine. Deze moet na 3-4 weken herhaald worden of door middel van het geven van injecties met Ivermectine. Deze moeten vaak drie keer worden gegeven met een week tussentijd. Daarnaast is het verstandig om het hok goed te reinigen en dan te starten met een nieuw pak stro,zaagsel en/of hooi.

Let op: gebruik een vlooienpipet voor de hond/kat alleen in overleg met uw dierenarts. Sommige pipetten bevatten fipronil, deze werkzame stof is dodelijk voor het konijn. Uw dierenarts zal u de juiste veilige pipet voor het konijn meegeven.