De aanwezigheid van vlooien is een veel voorkomend probleem bij huisdieren. De aanwezigheid van deze kleine, bruine diertjes leidt vaak tot heftige jeuk en krabben bij uw huisdier. Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn ze moeilijk te vinden.

Het grootste probleem bij vlooien is niet die ene levende vlo op uw huisdier. Na de "maaltijd" legt de vlo eitjes, deze blijven aan de haren van uw huisdier plakken of vallen op de grond. De larven die uit deze eitjes komen leven in de omgeving van het huisdier. Voor elke 5 vlooien die u op uw huisdier vindt, zijn er 95 onzichtbaar in uw huis aanwezig; in de vorm van eitjes, larven en poppen verspreidt over de hele woning. De vlo die u bij uw huisdier ziet is dus slechts het topje van de ijsberg!!

Het is daarom beter uit te kijken naar de aanwezigheid van vlooienpoepjes: kleine zwart- bruine korreltjes, die zich tussen de haren bevinden. Een speciale vlooienkam kan hierbij van pas komen. Een goede vlooienbehandeling richt zich dus niet alleen op de levende vlo op uw huisdier maar ook op de besmetting van de omgeving. Hiervoor zijn verschillende middelen beschikbaar (pipetten voor in de nek, tabletten en omgevingsspray). Welk middel voor uw dier het beste is, hangt af van de mate van besmetting en de situatie in huis. Soms is een combinatie van middelen nodig.

Vlooienallergie
Om aan bloed te komen bijt de vlo in een klein bloedvat en zuigt het bloed op. Om te voorkomen dat dit bloed gelijk stolt, spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid. Dit speeksel bevat een eiwit dat de bloedstolling remt. Alle dieren krijgen jeuk van vlooienbeten maar sommige dieren ontwikkelen een allergie voor dit vlooienspeeksel. Een enkele vlooienbeet zorgt er dan al voor dat het dier zich gedurende 5- 7 dagen geen raad weet van de jeuk.
Honden bijten dan het achterste gedeelte van hun rug open, vaak tot bloedens toe. Later vertoont dit deel van de rug kale plekken.
Bij de kat zijn op de hele rug tientallen kleine bultjes en korstjes te voelen. Het achterste gedeelte van de rug vertoont kale plekken. Het voortdurend likken en bijten van de vacht leidt soms tot de vorming van haarballen in de maag. Hierdoor kan het dier gaan braken en vermageren.
Deze allergiesymptomen kunnen zowel bij de hond als de kat snel en effectief bestreden worden. Daarnaast moeten de vlooien afdoende bestreden worden om nieuwe problemen te voorkomen.
Zeker bij allergische dieren is het belangrijk om elke maand te behandelen het liefst met een middel waarbij de vlo zo snel mogelijk dood gaat.

Lintwormen
Zowel bij de hond als de kat wordt de meest voorkomende lintworm overgebracht door vlooien. De met lintworm-larven besmette vlooien worden bij het verzorgen van de vacht door uw huisdier opgegeten. In de darm komen deze lintwormlarfjes bij de vertering van de vlo weer vrij en groeien hier uit tot volwassen lintwormen. Van deze lintworm treffen we de losgelaten segmenten, rijstkorrelvormige witte stukjes, aan op de ontlasting. Bij katten zien we vaker een lintworminfectie dan bij honden. Katten wassen zich dagelijks uitgebreid waardoor de kans groter is dat ze op deze manier vlooien binnen krijgen.  De lintwormen zijn goed te bestrijden met wormtabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terugkeren, dienen echter ook de vlooien te worden aangepakt.


Heeft uw dier dus last van vlooien, pak het grondig aan. Behandel het dier en zijn omgeving. En heel belangrijk: behandel alle honden en katten in huis.
Naast het behandelen van de dieren kan het helpen om plekken waar het dier veel verblijft of op ligt, goed te stofzuigen en te wassen.
Gebruik middelen die effectief en veilig zijn. Komt u er niet meer uit, neem dan contact op. Samen kunnen we tot een oplossing komen.