Maagdarmproblemen en verkeerd groeiende tanden/ kiezen zijn de meest voorkomende problemen die we in de praktijk tegenkomen bij konijnen.
Een goede voeding is erg belangrijk voor het konijn, het zorgt ervoor dat de tanden goed afslijten, de spijsvertering goed verloopt en dat de keutels stevig zijn. Een konijn kan eigenlijk vrijwel alle benodigde voedingstoffen uit hooi halen: de vezels zorgen voor voldoende motiliteit van het maagdarmkanaal, door het kauwen slijten de kiezen voldoende, de darmen zijn gespecialiseerd om voldoende kalk eruit te halen voor sterke botten en door het opeten van de zachte nachtkeutels krijgen ze ook voldoende eiwit en vitaminen binnen.

Wat is nu een goede voeding voor uw konijn ?

 • altijd onbeperkt hooi: voldoende vezels voor een goede darmwerking
 • altijd voldoende vers drinkwater
 • niet teveel biks: maximaal 25 gram/ kilo per dag
  In droogvoer zitten te veel calorieën, deze heeft het huiskonijn helemaal niet nodig. De vitaminen die ook in de biks zitten, kan het konijn zelf maken in de blinde darm (nachtkeutels). Door teveel biks gaat het konijn minder hooi eten en wordt het te dik. Hierdoor kan het de nachtkeutels niet meer opeten en zichzelf niet meer verzorgen. Goede biks bestaat uit één soort brokjes; geen gemengd voer want dan kan het konijn gaan selecteren en laat dan vaak de brokjes met vitaminen en vezels liggen.
 • groenvoer: mag onbeperkt zolang er maar voldoende hooi gegeten wordt. Altijd langzaam opvoeren. Worden de keutels dun na een bepaalde groente, dan deze niet meer geven.
  Geschikte groenten zijn: andijvie, wortel, broccoli, witlof, boerenkool, radijs, paksoi, waterkers, bleekselderie, paardebloem, gras.
  Niet geschikt zijn: peulvruchten, uien, bieslook, aardappels, prei en bonen.

  Geef uw konijn geen knaagsteen, de tanden moeten afslijten door het eten van hooi. In knaagstenen zit teveel calcium, dit wordt door de nieren uitgescheiden en kan blaasstenen met alle bijkomende problemen geven.
  Let op met het plukken van gras voor uw konijn, doe dit niet op plekken waar ook wilde konijnen komen omdat dit gras besmet kan zijn met VHD.