Voorhuidontsteking is een veel voorkomend probleem bij de reu. De reu verliest in meer of mindere mate pus uit de voorhuid. Dit kan variëren van af en toe een druppeltje wit vocht tot behoorlijk wat geel / groene uitvloeiing.
Wat vaak opvalt, is dat de hond veel aan het likken is of dat er overal in huis kleine pusdruppeltjes gevonden worden.
De pus wordt veroorzaakt door een infectie. Binnen de voorhuid is het lekker warm en vochtig; ook hoopt er zich gemakkelijk urine op. Dit alles maakt de voorhuid een ideale voedingsbodem voor infecties.
Meestal blijft de “schade” beperkt tot een “vies gezicht” en, met name met kleine kinderen, een onhygiënische situatie. Bij een uitgebreidere infectie kan ook de penis mee gaan ontsteken, waardoor de hond ook pijn kan krijgen bij het plassen. De vaak duidelijk aanwezige pus maakt de diagnose makkelijk te stellen.
Als er bloed uit de voorhuid komt, is er meestal een blaas- of prostaatprobleem aanwezig. Nader onderzoek door de dierenarts is dan noodzakelijk.

Voorhuidontstekingen zie je bij alle rassen en leeftijden. Meestal vanaf een maand of vijf omdat dan de mannelijke hormoonproductie opgang begint te komen.
Bij de meeste reuen is de infectie te bestrijden door het spoelen met speciale voorhuidcleaners. Dit moet meestal één tot twee keer per week gedaan worden. In erge gevallen wordt soms een langwerkend antibiotica gegeven dat in de voorhuid wordt aangebracht.
Bij veel honden komt de voorhuidontsteking echter uiteindelijk weer terug omdat mannelijke hormonen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van de ontsteking. Castratie is dan de enige permanente oplossing.