Veel dieren zijn bang voor de knallen en kunnen in paniek raken. Echte vuurwerkangst is met geen medicijn weg te nemen. Wel zijn er middelen die uw dier kunnen kalmeren, zodat de periode rond oud en nieuw zo aangenaam mogelijk wordt gemaakt voor uw huisdier. Hieronder staan de middelen tegen vuurwerkangst benoemd op volgorde, variërend van dieren die in kleine mate angst ervaren tot dieren die erg angstig zijn voor vuurwerk.

- De beste manier om om te gaan met vuurwerkangst is het trainen met de Vuurwerk-CD. Door uw dier langzaam te laten wennen aan de (steeds harder wordende) vuurwerkgeluiden kan het leren er niet bang voor te zijn. Hier kan het beste zo jong mogelijk mee begonnen worden, maar ook oudere honden kunnen op deze manier leren dat vuurwerk niet eng hoeft te zijn. Door ruim van te voren met deze trainingen te beginnen, zal dit beter in het geheugen van het dier zijn opgeslagen waardoor het geen tijdelijke oplossing is zoals medicatie. De training kan gecombineerd worden met de verdamper of een voedingssupplement.

- Verdampers en sprays zijn producten die kunnen worden gebruikt bij de kat en de hond .Voor de hond is het ook als halsband verkrijgbaar, zodat er tijdens de wandeling ook een rustgevende werking is. Ze geven feromonen af, dit zijn lichaamseigen stoffen die een kalmerende werking hebben. Deze producten moeten voor een goed resultaat minimaal 2 weken van te voren worden ingezet.

- Voedingssupplementen zijn er in smakelijke tabletten/capsules die stoffen bevatten, waardoor het dier minder stress ervaart. Het bevordert een snelle gewenning aan gewijzigde situaties. Er moet van te voren mee worden gestart, omdat de werkzame stoffen minimaal 2 tot 4 weken nodig hebben om optimaal te werken. Ze beïnvloeden de receptoren in de hersenen waarmee stress waargenomen wordt.

- Alprazolam is een medicijn dat tot de groep benzodiazepines behoort en het zenuwstelsel onderdrukt. Alprazolam is de vervanger van de tot vorig jaar gebruikte Diazepam, omdat dit een veiliger middel is en er minder bijwerkingen zijn. Alprazolam heeft een angstverminderende werking, spierontspannende werking en een sedatieve werking. Dit middel kan alleen gegeven worden op oudejaarsdag zelf. Ondanks dat dit middel veiliger is dan de diazepam, heeft het wel degelijk effect op het lichaam. Het blijft een zwaar medicijn dat door de lever en nieren moet worden uitgescheiden. Gebruik dit middel dan ook alleen bij zeer angstige dieren. Bij het toedienen van deze medicatie is het wel nodig dat er toezicht is op uw huisdier in verband met mogelijke bijwerkingen van de medicatie.

Naast het geven van een kalmeringsmiddel is het ook verstandig om als eigenaar op een juiste manier om te gaan met de hond of kat. Hieronder staan enkele tips die u daarbij kunnen helpen.

- Geef tijdens het wandelen geen reactie op degene die het vuurwerk afsteekt, de hond zijn aandacht gaat dan naar hem/haar toe.

- Als er tijdens het wandelen vuurwerk wordt afgestoken reageer bij angstige honden dan niet. Blijf in hetzelfde tempo doorwandelen, kijk niet naar het vuurwerk en spreek de hond vooral niet troostend aan, maar praat op een normale toon. Bij honden die van zichzelf nieuwsgierig zijn kunt u wel de hond toespreken met “gek hè, die knal”. Doe dit alleen bij honden die bijvoorbeeld ook gewend zijn aan het geluid van onweer.

- Kruipt het dier in huis weg, laat het dier dan zijn gang gaan. Ga niet troostend naar de schuilplaats toe, maar laat het dier met rust. Door het dier te troosten bevestigt u de angst en kan dit het dier dus nog banger maken.

- Tijdens oudejaarsavond de deuren en ramen dichtlaten zodat het dier niet kan ontsnappen in alle paniek. En zet de tv of radio aan zodat de knallen wat minder luid lijken. Zorg dat een eventueel kattenluik afgesloten is.

- Laat de lichten aan wanneer het dier alleen in een ruimte is, zo zullen de felle kleuren van het vuurwerk minder opvallen. Doe ook eventueel de gordijnen dicht, zodat er minder lichtflitsen van het vuurwerk de huiskamer in komen.

- Laat de hond vroeg in de avond voor de laatste keer uit, er word dan nog niet al teveel vuurwerk afgestoken, en zorg dat de kat vanaf dat moment niet meer naar buiten kan.

Wanneer u vragen heeft over de keuze van de producten, of over vuurwerkangst, neem dan contact op met de dierenartspraktijk.